Акценти
Начало / Общество / Мюсюлманското настоятелство в Славяново поиска съдът да спре премахването на незаконна постройка заради Курбан байрам

Мюсюлманското настоятелство в Славяново поиска съдът да спре премахването на незаконна постройка заради Курбан байрам

Мюсюлманското настоятелство в Славяново е подало жалба в Административен съд – Плевен срещу действието по принудително изпълнение на заповед на началника на РДНСК – Плевен за премахване на незаконен строеж, намиращ се в град Славяново, собственост на Община Плевен. В жалбата и допълнението са наведени твърдения за незаконосъобразност на предприето принудително изпълнение. Сочи се, че е нарушено правото на жалба, тъй като писмото е връчено на 31.08.2015г., а принудителното изпълнение е насрочено да започне на 1.09.2015г. Посочено е още, че началникът на ДНСК не е съобразил, че скоро е свещеният празник Курбан байрам (23-25 септември) и събарянето на сградата ще нанесе обида на мюсюлманската общност в града. Твърди се, че е налице разрешение за построяване на нова джамия, но поради липса на средства, това е невъзможно към настоящия момент. Счита се, че не е дадена възможност доброволно да премахнат сградата и да използват материалите при строежа на новата джамия. Твърди се, че религиозната сграда не пречи на никого, а много други незаконни строежи не са премахнати. В заключение се моли за отмяна на писмото и за спиране на принудителното изпълнение.
В решението на Административния съд е записано, че още през 2009 година е издадена заповед за събаряне на постройката, а през 2012 година е извършена повторна проверка, при която е констатирано, че тя все още е там. Три години по-късно заповедта за премахване на сградата все още не е изпълнена, поради което са предприети мерки за принудително премахване на постройката. Именно затова жалбата на Мюсюлманското настоятелство е отхвърлена, като решението е окончателно.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...