Начало / Крими / Мъж от Плевенско е осъден за купуване на гласове

Мъж от Плевенско е осъден за купуване на гласове

38-годишен мъж от село Долни Луковит, област Плевен е осъден за купуване на гласове по образувано бързо производство в Районна прокуратура – Плевен, ТО – Кнежа.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 01.10.2022 година в село Долни Луковит дал на четири други лица  по 40 лева на всеки, за да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия на изборите за 48-ото Народно събрание, проведени на 02.10.2022 година.

Мъжът се е признал за виновен. Сключено е споразумение между защитника му и Районна прокуратура гр. Плевен, ТО-Кнежа, което на 03.10.2022 година е одобрено от Районен съд град Кнежа. С него му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от три години, както и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност –  а именно да заема изборна длъжност за срок от  три години.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда.

Това е второто осъдено лице по бързо производство, наблюдавано и разследвано под надзора на Районна прокуратура град Плевен, за престъпление против политическите права свързани с изборите за 48-ото Народно събрание. И двете бързи производства са приключили с краен съдебен акт само за два дни, което е показател за добрата координация в работата на разследващите органи и прокуратурата.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...