Начало / На фокус / МУ-Плевен и една от професионалните гимназии в града с нова специалност и договор за сътрудничество

МУ-Плевен и една от професионалните гимназии в града с нова специалност и договор за сътрудничество

Нова специалност „Асистент на лекаря по дентална медицина“ е разкрита в една от професионалните гимназии в град Плевен с прием от учебната 2019/2020 година – Професионална Гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване (ПГРТО). Специалността е в професионалното направление „Дентална медицина и зъботехника“ и води до придобиване на трета степен на професионална квалификация с разширено изучаване на чужд език. Асистенти на лекаря по дентална медицина ще подготвя и Медицински университет – Плевен в Медицинския колеж към висшето училище от академичната 2021/2022 година за придобиване на образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър“. Завършилите специалността придобиват професионална квалификация „асистент на лекаря по дентална медицина” и имат възможности за реализация в следните структури: лечебни заведения за първична и специализирана дентално-медицинска помощ; амбулатории за първична или специализирана дентално-медицинска помощ; дентални или медико-дентални центрове. Асистентът на лекаря по дентална медицина подпомага дейността на лекаря по дентална медицина при провеждане на профилактични мероприятия, в лечебния процес и през възстановителния период на пациента.

Общите стратегически цели на Ръководствата на МУ-Плевен и ПГРТО в посока обогатяване на портфолиото от специалности доведоха до подписване на договор за сътрудничество в областта на обучението и научноизследователската дейност. Ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов и Директорът на ПГРТО г-жа Невена Арабаджиева положиха подписи под споразумението за обмен на преподаватели в обучението по новата специалност; предоставяне на високотехнологичната база на висшето училище за обучение на гимназистите; провеждане на съвместни форуми с участието на студенти, ученици, учители и преподаватели; организиране на информационни срещи  и  събития с цел ориентиране на зрелостниците към избор на бакалавърска или магистърска специалност от портфолиото на МУ-Плевен; съвместно участие и обмяна на опит при осъществяването на образователни проекти, на научноизследователски дейности и разработки, както и реализиране на общи научни публикации.

Професор Томов очерта възможностите за посещения и провеждане на обучения на преподаватели и ученици от Професионалната Гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване във високотехнологичната база за обучение на висшето училище – модерните лаборатории в Центъра за компетентност като Лабораторията за 3Д принтиране, моделиране и анализ и Лаборатория за обучение и изследване в среда на виртуална реалност VR 360 градуса; във виртуалните зали със симулатори, в експерименталната операционна зала и 3Д студиото за обучение в Телекомуникационния ендоскопски център. Материално-техническа база за обучение на бъдещите асистенти на лекаря по дентална медицина ще бъде Център „Nano Dental Academy“ в град Плевен, който е най-новият и модерен, високотехнологичен център в областта на  денталната медицина.

Медицински университет – Плевен успешно реализира партньорство и сътрудничество чрез подписани договори за съвместна дейност с редица средни училища в град Плевен – Професионална Гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, Професионална гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“, СУ „Стоян Заимов“, СУ „Иван Вазов“ и Професионална Гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...