Акценти
Начало / Здравеопазване / Музикална детска площадка ще има в двора на Детска клиника в Плевен

Музикална детска площадка ще има в двора на Детска клиника в Плевен

Музикални детски съоръжения за игра на открито даряват на Педиатричната  клиника на УМБАЛ “Д-р Георги Странски”  – Плевен от социален проект “Маргаритка” и националната инициатива “Приказки без край”.

Те ще бдат открити официално на  16 май, в 13 ч.  От представители на “Маргаритка” и “Приказки без край”, заедно с доц. д-р Цветан Луканов д.м., Изпълнителен Директор на УМБАЛ “Д-р Георги Странски” , съобщиха от болничното заведение.

Специални гости на събитието за откриване на детските кътове ще бъдат Вики от „Мастило”, която е и един от основателите на проект “Маргаритка”, и Йорданка Димитрова, бранд мениджър на Панадол в GSK, които стоят зад инициативата „Приказки без край“.

Музикалните и иновативни съоръжения са специално разработени за общата кауза на двете инициативи и са първите по рода си в България.  Музикални стъпки и светеща, люлееща се пейка, създадени чрез нова технология, ще носят настроение и усмивки на децата, настанени в болницата.

Реализирането на детския музикален кът е резултат от съвместната кампания на “Маргаритка” и “Приказки без край”, която стартира през месец ноември миналата година. “Приказки без край” подкрепиха “Маргаритка” и заедно издадоха компакт диск, в който са събрани познати детски песнички и шест аудио приказки. Изграждането на музикалния кът за деца е възможно, благодарение на приходите от праждбите на съвместното издание.

Децата от педиатричната клиника  на УМБАЛ “Д-р Георги Странски” ще имат възможност да се радват на Музикални стъпки, които работят на принципа на специална технология. Тя превръща кинетичната енергия от играта на децата в звук. При стъпване или скок върху която и да е от музикалните плочки, се произвежда кинетична енергия, която ги захранва и така от всяка „стъпка“ звучи любима на децата българска песничка. Светещата пейка е с вградена соларна система, която поема слънчевата светлина през деня и я превръща в меко и топло осветление в по-тъмните часове на денонощието. Музикалните съоръжения, дарени от „Приказки без край” и „Маргаритка”, са разработени от Playground Energy. Чрез тях децата имат възможност   да се докоснат до света на музиката свободно и да развиват психомотрните си умения с игри и забавления.

За „Приказки без край“

„Приказки без край“ e национална инициатива на GSK и Panadol Baby, която подкрепя малчуганите, настанени в болнични заведения и техните родители, като се стреми да облекчи престоя им в болницата и да създаде среда, максимално близка до домашната.

„Приказки без край“е доброволно начинание, в което се включват известни личности и добри хора с вярата, че усмивката не просто носи настроение, но и помага за преодоляване на трудностите.

Над  5 години, с четене на приказки, игри, рисуване и още много забавни и занимателни активности, даряваме усмивки на децата в четиринадесет болници в София, Варна, Русе, Плевен и Пловдив. За този период са реализирани над 3400 посещения, чрез които сме достигнали до повече от 12 000 деца. През последните 2 години „Приказки без край“ работи усилено за подобряването на интериора на детските клиники и облагородяването на дворните пространства около тях.

За да се поддържа непрекъсната връзка с родителите и децата е създадена специална Фейсбук страницана „Приказки без край“, която има над 36 000 последователи.

За „Маргаритка“

„Маргаритка“ е проект за децата, създаден от Виктория Терзийска (Вики от Мастило) и Яна Липованска с любов към музиката, изкуството и чистите детски усмивки.

“Маргаритка” създава компакт дискове с известни и любими на българските деца песни, изпълнени в съвременни аранжименти от едни от най-известните гласове на родната сцена.

Приходите от продажбата на всеки диск “Маргаритка” се инвестират в построяването на музикални детски съоръжения.

 „Маргаритка“вече реализира първата музикална детска площадка в България в парк „Гео Милев“, София.

Освен аудиозаписите, “Маргаритка” реализира и видеа към песничките, които са достъпни в онлайн платформи за видеосподеляне.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...