Акценти
Начало / Здравеопазване / Монография, посветена на плевенския микробиолог д-р Валентина Попова, представят в Арт център Плевен

Монография, посветена на плевенския микробиолог д-р Валентина Попова, представят в Арт център Плевен

Монографията „Микробиологични аспекти на медицински значимите ентерококи“, посветена на д-р Валентина Попова, ще бъде представена тази събота, 24 ноември, в Арт център Плевен.

Д-р Валентина Попова посвещава последните години от живота си на изследването на първия за страната епидемичен взрив от ванкомицин-резистентни ентерококи, изолирани от клинични проби на пациенти, лекувани в Университетска болница-Плевен. Проучването прераства в недовършена докторска дисертация и става повод за издаването на настоящата монография, излагаща завършените части от дисертационния труд, придружени с актуални данни от изследваната проблематика, както и научните приноси на д-р Попова.

Монографията е издадена от Издателски център МУ Плевен под редакцията на доц. д-р Христина Хиткова и д-р Владимир Попов, които организират представянето. Те ще разкажат любопитни моменти от биографията на Валентина Попова, разкриващи нейната непреклонна вяра в силата и важността на науката. Ще прозвучат музикални творби от любими композитори на авторката, изпълнени от пианиста  Владимир Попов, който в момента завършва магистратура в Моцартеум, Залцбург.

Като признание за научната и педагогическата дейност на д-р Валентина Попова, скоро след смъртта й през 2015 г., по инициатива на проф. д-р Мария Средкова (завеждащ катедрата по микробиология и вирусология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски) и с подкрепата на проф. д-р Славчо Томов (ректор на МУ Плевен), на нейно име е кръстена учебна зала в МУ-Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...