Начало / Култура / Моника Тошева представи в Плевен провокативната си изложба „Таргет”

Моника Тошева представи в Плевен провокативната си изложба „Таргет”

Младата и провокативна художничка Моника Тошева откри снощи в Арт център Плевен  своя самостоятелна изложба. В нея са представени живописни платна от серията „Таргет”.

„Идеята ми за серията „Таргет”, което означава мишена, се роди в стрелбището, където стрелям за разнообразие и удоволствие. Там се вдъхнових да пресъздам мишената в моя живот. Осъзнах, че ние, хората, всеки ден сме мишени и биваме прострелвани с думи, действия и събития – понякога умишлено, понякога просто съдбата оказва своето влияние върху нас.  Така осъзнах, че художникът е този, който може да разграничи кога е стрелец и кога е мишена в живота. Тъй като ние имаме тази дарба да лавираме в живота, да казваме истината, да показваме това, което мислим , това, което ни води и вдъхновява. Всеки един от нас може да бъде мишена и предпочитам да можем да осъзнаваме това и да можем избягваме момента, в който нямаме избор и сме поставени под прицел”, сподели Моника Тошева преди официалното откриване на изложбата.

Година и половина е отнело на художничката да създаде картините от цикъла, като е преминала през много дълбоко анализиране. Моника Тошева открива изложбата в Плевен дни преди рождения й ден – 18 юли. Амбицията й е всяка година да отбелязва рождения си ден с изложба, която да показва труда, развитието й за тази една година.

Младата авторка благодари на акад. Светлин Русев, който е направил рецензията към каталога, който  съпътства изложбата. Художничката използва възможността да изрази подкрепата си за каузата на акад. Светлин Русев в защита на паметника „1 300 години България” в София.

Така изложбата й носи още едно послание – да защитим изкуството във всичките му проявления и измерения и да не го политизираме . Само изкуството ни дава свободата и всеки човек трябва всекидневно да се докосва до него, защото то е храна за душата, заяви Моника Тошева.

Тя вече работи върху новата изложба, темата на която все още пази в тайна. Но ще е също така провокативна и ще представя иновативни средства за работа. С нея Моника Тошева смята отново да гостува в нашия град. „Плевен е изключителен град и хората са много дружелюбни”, сподели художничката, като не пропусна да благодари за гостоприемството на Арт център Плевен и на Пламен Моневски.

Изложбата снощи беше открита от зам.-кмета Стефан Милев.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...