Начало / МОНДИАЛ 2018 / Мондиал 2018 – Стартът е на 14 юни

Мондиал 2018 – Стартът е на 14 юни

От 14 юни футболният свят ще е вперил очи само в една точка на картата – Русия. В продължение на месец /от 14 юни – до 15 юли/ най-голямата по територия държава на планетата приема най-значимото футболно събитие на нациите – Световното първенство по футбол. Това ще е 21-ото му издание. Дотук се стига след заседанието на Изпълнителния комитет на ФИФА, проведено на 2 декември 2010 година в швейцарския град Цюрих. Резултатът от него – Русия бе избрана за домакин на Мондиал 2018 пред Англия, съвместните кандидатури Португалия/Испания и Белгия/Холандия. Започващото след броени дни световно първенство ще е първото, което ще се състои в Източна Европа. В проведените досега двадесет Мондиала, привилегии да премерят сили на този престижен шампионат са получили 77 държави от цял свят. Сега към тях ще се присъединят още две – дебютантите Исландия и Панама.

32 отбора ще се включат в битката за трофея в Русия. Те ще изиграят общо 64 мача. Стартът ще бъде даден на стадиона в Олимпийския комплекс „Лужники“ в руската столица Москва.

Участниците

С изключение на Русия, която се класира автоматично като домакин, останалите 31 държави са спечелили участието си на Мондиал 2018 след квалификации. Ето кои ще спорят за световната купа:

Европа – Англия, Белгия, Германия, Дания, Исландия, Испания, Полша, Португалия, Русия, Сърбия, Франция, Хърватия, Швейцария, Швеция;

Азия – Австралия /през 2006 година напуска Футболна конфедерация на Океания и става член на Азиатската футболна конфедерация/, Иран, Саудитска Арабия, Южна Корея, Япония;

Африка – Египет, Мароко, Нигерия, Сенегал, Тунис;

Южна Америка – Аржентина, Бразилия, Колумбия, Уругвай, Перу;

Северна и Централна Америка и Карибите – Коста Рика, Мексико, Панама.

                                                                             Талисманът

Вълче е официалният талисман на Световното първенство по футбол в Русия. Името му е „Забивака”, което в превод от руски означава „Вкарвача”, „Голаджията” или „Голмайсторът“.

Вълчето бе избрано, след като събра 52.8% след гласуване в пряко предаване по руския Първи канал. На второ място с 26.8% остана Тигърът, а трети с 20.4% е Котаракът.

Дизайнер на Вълчето „Забивака” е студентката от Томск – Екатерина Бочарова.

Снимка: httpeurocom.bg

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...