Акценти
Начало / Последни новини / Момчета от Белене с отличен дебют в сумото

Момчета от Белене с отличен дебют в сумото

Седмокласниците от Белене – Ивайло Пейзанов и Румен Димитров дебютираха по най-добрия начин в нов за тях спорт – сумо. С три победи Иво стана национален шампион в категорията до 75 кг. Приятелят му завоюва сребърен и бронзов медали при 77-килограмовите в различните възрасти на Държавното първенство.

Шампионатите за юноши и девойки се проведоха в София. Двамата са възпитаници на беленския клуб по борба – „Класик“, а от две години се състезават за столичния клуб „Левски“.

„Взех ги веднага в отбора, защото са много талантливи и имат огромен потенциал. След сериозна и упорита работа скоро дойде и потвърждението на първоначалната ми преценка – през 2014 г. спечелиха бронзови медали от държавното по борба класически стил в категориите, съответно до 66 кг и 59 кг. Тогава ги забелязаха от настоящият им клуб и ги поканиха в редиците си“, спомня си треньорът на БК „Класик“ – Момчил Ганчев.

В „Левски“ беленчаните продължават възхода си. Миналата година Пейзанов е втори и трети при 66-килограмовите. През този сезон съотборниците са вече и съперници – излизат на тепиха в категорията до 73 кг. В първият шампионат спорът между тях завърши наравно – бронзови медали и за двамата.

„Вярвам, че поне единият да стане шампион в първенството по борба през лятото. Още повече, че вероятно ще бъдат в различни категории. Румен бързо израства и сигурно ще се бори в следващата категория. Друга възможност да се докажат е Балканският шампионат през тази година, в който ще участват“, коментира първият им треньор.

Освен борба столичния клуб „Левски“ развива още самбо и сумо. Покрай съотборниците си, юношите от крайдунавското градче вземат решение да се пробват в сумото и резултатът е на лице. Намеренията им вече стават сериозни, защото след няколко месеца им предстои участие на Европейското първенство в Германия.
„Вярвам в тях и им пожелавам успех в първенството на континента. Силното им представяне ще е признание и за „Класик“ /Белене/, заяви президентът на клуба Цветан Чоранов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...