Акценти
Начало / Здравеопазване / Може да има втора вълна на грипа

Може да има втора вълна на грипа

Грипът си отива, но точно сега има риск от втори пик. В областите, където досега водещ е бил вирусът на пандемичния (свински) грип А/H1N1, може да бъдат засегнати втори път от вируса В (“Виктория”). Това съобщава в-к “24 часа, цитирайки проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.
Данните от отминаващата седмица ще покажат дали ще има втора грипна вълна. Проф. Кантарджиев съветва хората да продължат със защитните мерки и особено с приема на витамин D – 15 дни го пият, 15 дни почиват, или 20 дни пият, 10 почиват.
Според данните на РЗИ – Плевен от предходния едноседмичен период – 15-21 февруари, в Плевен регистрираната заболяемост от грип и остри респираторни инфекции е 161.67 на 10 000. В сравнение с предходната седмица заболяемостта леко намалява. От РЗИ – Плевен коментират, че това са обичайни за сезона стойности. Каква е заболяемостта от грип през последната седмица на февруари ще стане ясно във вторник.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...