Начало / Спорт / Можем ли да спечелим от гол, който е отменен от VAR

Можем ли да спечелим от гол, който е отменен от VAR

Въвеждането на системата за видеоповторения във футбола предизвиква противоречиви коментари. Мнозина са против използването на системата VAR, защото според тях тя пречи на духа на играта и преди всичко убива ритъма в двубоя, когато определена спорна ситуация трябва да бъде разглеждана продължително време на екрана от главния рефер. Да, но грешните отсъждания намаляха, а вече на практика е невъзможно да бъде зачетен гол от засада – това казват тези, които приветстват използването на видеоасистент-арбитъра в най-популярния спорт на планетата.

Няма връщане назад, въпросът е системата да се оптимизира

След като внедряването на технологията във футбола вече стана факт, едва ли ще се върнем в “аналоговата епоха” на играта. Въпросът е да самата VAR система да се използва по-прецизно, да елиминира дребните недостатъци и преди всичко – да действа по-бързо. А скоростта на реакция и вземане на решения касае не само феновете, но и любителите на спортни залози онлайн. Немалко от тях са се питали какво става, когато се намесят хората от стаичката с екраните, какво се случва със залога им, докато се разглежда ситуацията, и как може да се реагира в този момент.

Да започнем отзад напред. Не може да се реагира. В момента, в който е подаден сигнал от видеостаичката, букмейкърите на секундата блокират всякакви пазари на живо за съответния двубой, като се налага рестрикция и за затваряне на залозите, поне докато играта не бъде възобновена. Обикновено отнема броени секунди, но понякога разглеждането на по-заплетени епизоди от мача изисква 2-3 минути, което е изнервящо и за футболистите, и за потребителите на платформите за онлайн залози.

Когато ситуацията бъде разрешена, то залогът отново се “отключва”

Той става достъпен за кеш аут, но е възможно вече коефициентът да е значително променен.

Така че гол, който е отменен от VAR, няма как да донесе печалба, ако именно на него се надяваме, за да се сбъдне прогнозата. Пример: Залагаме на живо в двубоя Борусия Мьонхенгладбах – Шалке 04. Резултатът е 2:0, като решаваме, че гостите ще реагират и ще търсят изравняването затова избираме пазар и селекция по следния начин “Следващ гол, Шалке” при коефициент 2.80, да речем. Топката наистина попада в мрежата на Борусия, но остават съмнения за засада и крайното решение е оставено на хората от видеостаичката. Няма как в този момент залогът вече да бъде уреден, а печалбата да се прехвърли по нашия баланс. Това ще стане факт веднага след изпълнение на центъра, ако попадението е зачетено. Ако обаче е отменено, няма печалба, но няма и загуба, поне докато продължава мачът и докато резултатът не бъде променен.

Но всъщност отменен от VAR гол може да ни донесе печалба в много ситуации. Ако се върнем на горния пример, можем да изберем същия пазар, но друга селекция: “Следващ гол, няма”. Залагаме, че резултатът ще си остане такъв до последния съдийски сигнал. Шалке 04 вкарва, ядосваме се, но тогава системата VAR подава сигнал, оказва се, че има засада, и всичко продължава постарому. Или пък сме заложили на резултатност под 2,5 гола и 2:0 ни устройва, а гол на Шалке прави този бет губещ. Ако отново видео арбитърът индикира офсайд, това е в наша полза.

И все пак, ако същината на въпроса е дали можем да манипулираме залога, докато се изчаква решението на VAR – не, това не е възможно. Видеонаблюдението във футбола все още не е съвършено действаща система, но букмейкърите действат светкавично и на практика е изключено да допуснат подобни грешки.

 

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...