Начало / Здравеопазване / Модерна лаборатория за изследване на дишането работи в Плевен

Модерна лаборатория за изследване на дишането работи в Плевен

Втората в страната функционална лаборатория за изследване на дишането от трето ниво работи на територията на град Плевен. Модерната апаратура е в новото Отделение по пулмология на МБАЛ „Сърце и мозък”.

„Възможностите на лабораторията включват изследване нарушенията на съня, функционално изследване на дишането (спирометрия), изследване на дифузионният капацитет на белите дробове, телесна плетизмография, кадриопулмонални тестове с физическо натоварване и измерване на фракцията на азотен оксид (NO) в издишаният въздух (FENO)”, информира д-р Илия Крачунов, началник на отделението.

Отделението по пулмология е изградено от специалисти с богат опит в белодробните заболявания като бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест, пневмония и дихателна недостатъчност. Разполага с възможности за диагностика и лечение на обструктивна сънна апнея, онкологични заболявания и редки белодробни болести.

Отделението е специализирано и в лечението на остра форма на SARS-CoV-2, както и на усложненията от инфекцията. С цел постигане на максимално добри резултати в грижа за пациента болницата е ангажирала екип от висококвалифицирани специалисти – пулмолози и рехабилитатори, които имат възможност да работят с най-съвременна апаратура. Освен лабораторията за изследване на дишането, оборудването включва и специализиран ехограф за ултразвукова диагностика на плевра и трансторакални биопсии, съвременни видеобронхоскопи и функционална лаборатория III ново.

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...