Акценти
Начало / Образование / Модел за семейни конференции ще тестват за първи път в Българене

Модел за семейни конференции ще тестват за първи път в Българене

Плевенското сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи” започна работа по нов проект „Училището – мечта за всеки”. Партньори по проекта са ОУ „Христо Ботев” в село Българене  и Община Левски. Проектът предвижда комплект от дейности в сферата на изкуствата и спорта, обясни Даниела Димитрова, ръководител на проекта. Заниманията са подбрани според интересите, които самите деца са заявили. Включени са посещения на театрални постановки, за да влязат децата в театър и да гледат постановки на истинска сцена, а не само гостуващи в училището им трупи, подчерта Димитрова. Други дейности са свързани с опознаване на културно-историческото наследство на региона и съседни области. Предвидени са еднодневни екскурзии в Ловеч, Велико Търново, Габрово.  През лятото за децата ще се организират лагери и много от тях за първи път ще имат възможност да видят морето.

В проекта ще бъде обърнато специално внимание и на родителите. Предвидени са така наречените семейни конференции, насочени към широкия семеен кръг на децата и младежите. „Това е модел, който тестваме за първи път  така организирано и дългосрочно, с надеждата, че ще помогнем в семейството да се промени отношението към децата. Те да станат център на вниманието и всеки един член от семейството да поеме  своя отговорност към тях”, поясни Даниела Димитрова.

Целта на проекта е да се преодолее риска от ранно отпадане от училище на ромските деца и сключване на ранни бракове, да бъде създадена толерантна и приобщаваща среда за тяхното личностно и физическо развитие.

Проектът обхваща над 70 деца, от които 2/3 са от ромски произход. Продължителността му ще е 26 месеца.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...