Акценти
Начало / Здравеопазване / Мобилен кабинет за безплатни изследвания за СПИН ще работи утре в басейн „Папурите”

Мобилен кабинет за безплатни изследвания за СПИН ще работи утре в басейн „Папурите”

В рамките на лятната антиСПИН кампания в басейна „Папурите” в Плевен от 9.30 часа ще работи мобилен кабинет за безплатно и анонимно изследване за СПИН, научихме от д-р Валентин Цанков, началник на отдел „Противоепидемичен контрол” в РЗИ – Плевен. Всеки посетител на басейна, който пожелае, ще може да се изследва за СПИН или да получи консултация.

Вчера мобилният кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ е посетил Долна Митрополия, където са се изследвали 30 човека. Следващата му спирка е байсенът  край Гривица на 24 август, а  в средата на септември изследвания ще се правят в центъра на Плевен.

Лятната антиСПИН кампания в страната стартира в началото на август и досега с 2 167 души са се изследвали и научили своя ХИВ статус, сочат данни на Министерството на здравеопазването.  Националната лятна АНТИСПИН кампания на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария цели да подкрепи безрисковото сексуално поведение, да насърчи безплатното и анонимно консултиране и тестване за ХИВ/СПИН и не на последно място – да изрази съпричастност към хората, живеещи с ХИВ инфекция.
Лятната АНТИСПИН кампания се осъществява в 21 области на страната. По време на кампанията работят всички 17 мобилни медицински кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ.
Консултация по въпросите на ХИВ/СПИН може да се осъществи целогодишно и във всички 19 кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), разкрити на територията на страната.Такъв кабинет работи и в РЗИ – Плевен, като изследвания там могат да се правят всеки работен ден от 9 до 16.30 ч, каза д-р Цветков и допълни, че предстои кабинетът да излезе извън територията на РЗИ и да се извършват безплатни изследвания и в други общини от област Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...