Акценти
Начало / Култура / Много почитатели събра честването на 90-годишнината на Катя Попова в Регионалната библиотека

Много почитатели събра честването на 90-годишнината на Катя Попова в Регионалната библиотека

 

честване

Двама кметове на Плевен – сегашният проф. Димитър Стойков и бившият – Румен Петков, много представители на културни институти,  братът на Катя Попова – Николай Попов, музикологът Александър Абаджиев – съвременник на Катя Попова и акомпанирал нейни изпълнения, много почитатели на Катя Попова присъстваха на честването на 90 години от рождението й, организирано от Регионална библиотека „Христо Смирненски”.

Вечерта откри кметът проф. Димитър Стойков, който говори за неподражаеми талант на Катя Попова, за уникалната й техника и удивителното актьорско майсторство, които са й помогнали да се изкачи до върховете на българските и световните оперни сцени.  Кметът заяви, че Общината ще даде необходимото за запазване на нейната памет и тук направи една голяма грешка, споменавайки за ремонта на родната й къща в Беглеж, откъдето всъщност е тръгнал славният път на другата голяма оперна прима – Гена Димитрова. Това предизвика мигновена реакция сред присъстващите и кметът бързо поправи грешката  и поднесе извиненията си.

честване

За живота и творческия път на Катя Попова разказа музиковедът Августина Серафимова.  Тя  отбеляза, че за плевенчани Катя Попова винаги ще остане българският славей. В кратък видеофилм, изработен от архивите на библиотеката, прозвуча незабравимия глас на оперната прима, а артисти от Общински хор „Гена Димитрова” изпълниха пред публиката някои от нейните емблематични оперни партии. Вълнуващо за всички беше да чуят есето на перкусионистката Василена Серафимова, което тя прочете в директна връзка от Париж. Есето талантливата музикантка е написано по повод 80-годишнината на Катя Попова и с него Василена печели първото място в конкурс, обявен от Община Плевен.

честване

честване

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...