Акценти
Начало / Общество / Много положителни емоции донесоха Панаирните дни на жителите на Гулянци

Много положителни емоции донесоха Панаирните дни на жителите на Гулянци

Гулянци

За 14-та поредна година в град Гулянци се проведоха Панаирни дни, организирани от Община Гулянци и НЧ „П. Р. Славейков 1923”, информират от пресцентъра на местната власт. По традиция в последните почивни дни на месец май Гулянци празнува. Празнуват младостта, радостта и песента. Повечето от проявите в рамките на майските празници са традиционни и се провеждат още от първото издание на панаира през 2000 година – Концерт на самодейните колективи и изпълнители при читалището, Събор на народното творчество, Детско утро, Турнир по шахмат, през последните години Турнир по тенис на корт.

кмет Гулянци

Кметът на Общината Лъчезар Яков даде старт на Панаирните дни на 30 май вечерта, след което самодейните колективи и изпълнители при НЧ „П.Р.Славейков” – Гулянци поздравиха жителите и гостите на града с разнообразна музикална програма. Гости на тържественото начало бяха областният управител Илиян Йончев, директорът на ОД „Полиция” – Плевен Йордан Каменов, началникът на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” Емил Маринов, кметът на Община Никопол Емил Бебенов, общински съветници и кметове на кметства, ръководители на институции и фирми от общината.

Директорът на СОУ „Хр. Смирненски” – Гулянци Митко Нитов връчи подарък на домакина по повод празника – картина, нарисувана от преподавателката по изобразително изкуство Тотка Колева и нейните ученици. Последвалата програма на читалището създаде много настроение у гостите и жителите на града с изпълненията на децата от ОДЗ „Незабравка”, певческите и танцовите формации и индивидуалните изпълнения на талантливите деца от Гулянци. Вечерта продължи с концерт на народното трио „Трима” и приятели.

гулянци

Вторият от панаирните дни – 31 май премина под знака на българския фолклор. Съборът на народното творчество, който е неизменна част от майските празници в Гулянци от 11 години, събра над  20 фолклорни колектива от общината и областта с над 300 певци, танцьори и инструменталисти. Празникът премина под мотото „България – част от Балканите, част от Европа, част от света” и по регламент изпълнителите бяха включили в програмата си по едно изпълнение от фолклора на съседните ни Балкански държави. Изявата продължи до следобедните часове. Всички получиха грамоти за участие и сувенир – символ на събора.

празник Гулянци

Паралелно в съботния ден се проведе Турнир по тенис на корт. За настроението на жителите и гостите на града вечерта се погрижиха певци от Общинската хорова „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, които върнаха публиката назад в годините с концерта „Песните, с които сме израснали”. Млади и стари пяха от сърце неостаряващите български хитове.

Хор "Гена Димитрова"

Програмата продължи с концерт на народната певица Пепи Христозова и танцова формация „Плевен”.

Третият панаирен ден донесе много радост и емоции на най-малките с традиционното детско утро „Децата на Гулянци пеят, творят и мечтаят”. На сцената се изявиха талантливите певци, танцьори и рецитатори от детските градини на територията на общината, както и всички деца, желаещи да се представят със свое изпълнение. По повод деня на детето 1-ви юни специален гост на най-малките бе театър „Палячо”. Всички участници в празника получиха подаръци и лакомства.

деца Гулянци

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...