Акценти
Начало / Общество / Много политици и малко граждани присъстваха на честването на Съединението в Плевен

Много политици и малко граждани присъстваха на честването на Съединението в Плевен

Съединението Плевен

С панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове започна днес тържественият ритуал по повод 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Той се проведе пред паметника на загиналите воини от ІV Пехотен плевенски полк – един от най-доблестните защитници на делото на Съединението.

На официалното честване присъстваха много политици, но малцина бяха плевенчани, дошли да почетат делото на героите, допринесли за обединението на Родината.

Съединението Плевен (2)

Кметът проф. Димитър Стойков изтъкна в словото си, че на този ден преди 129 години един малък балкански народ е дръзнал да наруши правилата на великите сили, подписали Берлинския договор, разделил несправедливо страната и народа ни. Този ден обедини усилията не само на изстрадалите ни сънародници, а и на държава, политици, институции независимо от техните пристрастния и колебания, подчерта той и допълни, че „никой от предците ни не стори това заради лични интереси или облаги”. Всички те дадоха на Майка България от своята сила и вяра, за да я превърнат в достойна държава, отбеляза Стойков.

И отново, както и миналата година на този ден, призова за единство в името на добрините на България, изтъквайки, че „отричащи и разединени никога няма да изградим европейска България”.

На фона на този призив обаче още по-ясно изпъкна, че дори и в този празничен ден плевенските политици останаха разделени.

Ритуалът завърши с полагане на венци и цветя пред паметника в  Градската градина.

След което празникът продължи с концерт на открито на Северняшкия ансамбъл.

Съединението Плевен (3)

Съединението Плевен

Съединението Плевен (4)Съединението Плевен (5)

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...