Акценти
Начало / Общество / Много граждани и деца се поклониха днес пред безсмъртното дело на Апостола (снимки)

Много граждани и деца се поклониха днес пред безсмъртното дело на Апостола (снимки)

С ритуал пред паметника на Васил Левски в Плевен беше почетена годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Да преклонят глава пред саможертвата му се стекоха много граждани и деца, които носеха в ръцете си цветя и българския трикольор.

Ритуалът започна с почетен караул с участието на военнослужещи от Единния център за начална военна подготовка и панихида, отслужена от свещеници от плевенски храмове.

Пред паметника на Левски всички сме равни и всички сме българи. С тези думи започна словото си кметът Георг Спартански, пренебрегвайки протоколните обръщения към присъстващите, припомняйки, че Апостола е отдавал заслуженото не според постове и звания, а според това, което всеки прави за народа си и за България. „Васил Левски все повече е обожествяван, все повече превръщан в икона. Колкото повече върви времето напред, все повече ще го превръщаме в икона и ще го издигаме на пиедестал. Съмнявам се, че Васил Левски очаква точно това от нас. По-скоро очаква да си спомним за думите му, за това, което е завещал на съратниците си, на българите, на  тези, с които заедно е поел святото дело за освобождението на България”, обърна внимание той.

„Този свят българин вечно ще живее, но той очаква от нас  не само два пъти в годината да поднасяме ритуално нашите букети и венци, както ще направим и днес, а очаква и останалите 365 дни от годината да не забравяме, за какво се е жертвал, как го е направил с ясното съзнание за историческата си мисия, за това, че от нас зависи да обръщаме времето така, както то нас обръща. Така че нека в ежедневието си да се опитваме да следваме стъпките на Апостола. Неговата крачка е гигантска, но можем да следваме пътя, който той ни завеща – за чиста и свята българска република, в която всички националности и народи ще бъдат равни.  Братя българи, нека направим така, че след една година да се чувстваме по-малко неудобно и повече да се чувстваме горди с този световен титан на революцията”, призова Георг Спартански и допълни, че само от нас зависи как ще следваме начертания от него път, за да бъдем достойни за делата и заветите му.

Своята признателност пред делото на Апостола засвидетелстваха  народни представители от Плевен,  председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, съветници от групите в местния парламент, зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, представители на държавни и местни институции, патриотични организации, културни институти, много ученици и деца от детски градини в Плевен.  Паметникът беше отрупан с венци и цветя.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...