Акценти
Начало / Здравеопазване / Млади стоматолози ще учат децата в Плевен как да си мият правилно зъбите

Млади стоматолози ще учат децата в Плевен как да си мият правилно зъбите

Медицински дентален център /МДЦ/  „Св.Панталеймон“ – Плевен, започва инициатива сред малчуганите от детските градини в Плевен, чиято цел е да научи децата да си мият правилно зъбите и да не се страхуват от посещението в зъболекарския кабинет. Срещите с децата ще са под формата на игра, като идеята е децата, още преди да са сменили млечните си зъби, да се приучат да се грижат добре за устната си хигиена, обясни д-р Йордан Георгиев, управител на МДЦ „Св.Панталеймон”.

От утре екип от четирима млади стоматолози тръгват на срещи с децата. Първо ще влязат в група „Звездичка” от ДГ „Дружба”.

По време на срещите с малчуганите няма да им бъде снеман зъбен статус, а в процеса на игра те ще получават специални таблетки, които ще се оцветяват, ако зъбките им не са почистени добре, обясни д-р Енчо Нинов, един от лекарите в екипа. След което зъболекарят ще покаже на децата как да си мият зъбите, за да са почистени добре. Инициативата на МДЦ „Св. Панталеймон” е подкрепена от фирма, която осигурява пастите за зъби и малки подаръчета за децата.

Правим тази инициатива, защото по последни данни над 80% от децата в страната страдат от кариес. В САЩ е приложена профилактика, която е довела до напълно изчезване на кариеса при децата, коментира д-р Йоана Кралева. Тя обясни, че първото посещение при зъболекар трябва да е още при поникването на първите зъбки на детето, които се появяват между шестия месец и годинката. Ако дотогава детето все още няма зъби, също трябва да се търси консултация със специалист, посъветва д-р Кралева и препоръча родителите да водят децата си на всеки 6 месеца на профилактичен преглед при зъболекар. При децата кариесите се развиват много бързо и често се стига до усложнения, ако не бъдат открити навреме, обясни тя.

По отношение на флуорната профилактика д-р Кралева обясни, че тя е много важна, но трябва да се прави много добра дозировка, за да се постигне търсеният ефект без усложнения.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...