Акценти
Начало / Новините в снимки / Млади възрожденци дискутираха в Плевен „Необходими ли са народни будители днес“ (снимки, видео)

Млади възрожденци дискутираха в Плевен „Необходими ли са народни будители днес“ (снимки, видео)

Млади възрожденци от Плевен се събраха навръх първия учебен ден за дискусия на тема „Необходими ли са народни будители днес“. Тя се проведе по съвместна инициатива на Община Плевен и Общобългарския комитет „Васил Левски” в зала „Плевен” на Областната администрация. Форумът се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и със специалното участие на писателя акад. Антон Дончев. Сред гостите на мероприятието бяха още областният управител на Плевен Ралица Добрева, Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, почетният председател на Националния туристически поход „По стъпките на Апостола” Плевен – Карлово Васил Копчев, депутатът Владислав Николов и Антоний Гълъбов.
Събитието откри кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, който не скри вълнението си провеждането на срещата. Той припомни, че следващата година Общобългарският комитет навършва четвърт век от началото на своята дейност.
Обръщение към членовете на плевенските клубове „Млад възрожденец” и техните ръководители направи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя се обърна първо към всички ученици и техните преподаватели с поздрав за първия учебен ден и подчерта, че е чест едно подобно мероприятие да се провежда именно днес и то в Плевен. „От училището започва собствения път на всеки един от нас към зрелостта. Патриотизмът не е само чувство, а трябва да познаваме и помним историята, но още по-важно е да търсим нейните измерения в днешния ден. Ако днес не намираме основание да се гордеем, че сме българи, само аргументите на историята няма да ни помогнат”, припомни Цецка Цачева.
Акад. Антон Дончев от своя страна постави началото на дискусията, като успя с няколко искрени, но много пълноценни и точни думи, да повдигне духа на участниците в срещата. „Всички гледаме света през очила – очилата на познанието”, обърна се Антонов към младите възрожденци. Всички ние носим отговорност тези очила да са чисти и точни, отбеляза още той. „Вашите учители ви дават очила, с които вие да видите точно света. Голяма беда е, когато тези очила не показват точно или не отговарят на вашия диоптър”, довърши акад. Дончев.
Своето вълнение от срещата в Плевен сподели и Васил Василев, който не скри, че с нетърпение е очаквал да види отново плевенските възрожденци. За последната си визита в града той сподели, че после е разказвал на десетки приятели какво чудо са децата на Плевен и колко вълнуващ е бил престоят му тук.

Следваща Предишна
дискусия млад възрожденец
дискусия млад възрожденец
дискусия млад възрожденец

дискусия млад възрожденец
Антон Дончев
Цецка Цачева
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...