Начало / Икономика / Младите хора имат нужда от повече практика в обучението си, показа работа по проект на РБЦ – Плевен

Младите хора имат нужда от повече практика в обучението си, показа работа по проект на РБЦ – Плевен

Приключи изпълнението на проект „Подадена ръка за успешно реализиране”, по който Регионален бизнес център – Плевен започна работа през месец септември 2017 година. Проектът беше насочен към обучение на младежи за придобиване на ключова компетентност за работа по бизнес модел Канвас.

В изпълнението на проекта беше сформирана група от 24  участници, които участваха в  уъркшопове за генериране на бизнес идея и прилагането й на практика.  В рамките на проекта е заснет и обучителен видео филм под формата на практически урок за работа с бизнес модела Канвас , с включени кадри от работата на младежите по време на изпълнение на проектните дейности. Заснетият филм участниците в проекта представиха пред свои ученици съученици и учители, заедно с възможностите на бизнес модела Канвас.

„За нас бизнес модел Канвас беше шанс да проверим нашите теоретични знания, както и да ги обогатим. За младите хора е много важно да имат подкрепа как да си разработят бизнес план, за да реализират идеята си. Но с повече практика, а не само на теория”, сподели на заключителната пресконференция десетокласничката от СУ „Яворов” Василена Бачева.

По време на проекта участниците успешно преминаха онлайн обучение на живо с преподавател за работа с бизнес модел Канвас. През месеците декември и януари се организираха и проведоха три двудневни практически уъркшопове, където младежите, разделени на групи,  работиха по своите бизнес идеи. Приложиха на практика наученото, което в бъдеще ще им помогне да разработят собствена бизнес идея и да опитат да я наложат да пазара.

„Направи впечатление, че всички ученици се насочиха към екологично ориентирани идеи. Дори една от групите беше заложила в бизнес плана си част от получените средства да бъдат вложени за подпомагане на пчеларството, предвид, че в глобален мащаб пчелите намаляват”, обясни менторът Виолета Христова.

По време на практическата работа младежите са имали възможност да се срещнат с успели млади предприемачи от региона в сферата на земеделието, спорта и информационните технологии – Теодор Балински, Стефан Димитров, Явор Бояджиев.

В реализирането на проекта „Подадена ръка за успешно реализиране” се включиха ученици от училища в Плевен, Белене и Тръстеник.  Училищата, които участваха в представянето на проектния продукт и работата на младежите са: СУ „Димчо Дебелянов” град Белене, СУ „Евлоги Георгиев” град Тръстеник, от град Плевен -ПГ по Туризъм, ПГ по ресторантьорство, ПГХТ „Луи Пастьор”, ГПЧЕ, СУ „Стоян Заимов”, СУ „ Пейо Яворов”, ДФСГ „Интелект” и ТГ „В. Е. Априлов” град Червен бряг. В последната дейност от изпълнението на проекта се включиха над 200 участници.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020), Министерство на младежта и спорта.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...