Акценти
Начало / Общество / Младежки Общински Парламент възстановява дейността си в Плевен

Младежки Общински Парламент възстановява дейността си в Плевен

По идея на ученици и младежи, ръководството на Община Плевен кани представители на ученически и студентски съвети, младежки организации и клубове с общественополезна дейност, на учредително събрание за възстановяване дейността на Младежки Общински Парламент. Срещата ще се проведе на 17.05.2016г. от 13:00 ч. в зала „Гена Димитрова”. Ще бъде представен и гласуван проектоустав на Младежки Общински Парламент и на постоянните работни комисии.

Младежки Общински Парламент /МОП/ е доброволна и демократична форма за самоуправление на ученици и младежи, живеещи в град Плевен и региона, за решаване на проблемите на младите хора, свързани с образованието, възпитанието, създаването на удобна и естетична среда за отдих и развлечения. МОП е организация за осъществяване на дейност в обществена полза, самоуправляваща се, нерелигиозна и политически независима.

Сред целите на Парламента са: подпомагане личностното изграждане и развитие на младите хора като свободни граждани на демократично общество чрез включването им в образователни дейности; подпомагане социализацията и адаптивността към пазара на труда на младежите в неравностойно положение, интегриране на младите хора, независимо от социалната им принадлежност, религиозни убеждения, етническа принадлежност и др.; противодействие на негативните социални явления, разпространяващи се в младежка среда, като: престъпност, наркомания, проституция, ксенофобия и др.; приобщаване на младите хора към постиженията на съвременния свят, подпомагане участието им в международни програми и инициативи. Стимулиране свободния обмен на идеи и информация, интелектуални ценности и сътрудничество; адаптиране на положителния европейски и световен опит в образованието и работата с младежта и насърчаване интеграционните процеси в това направление; създаване на условия за осъществяване на инициативи и реализиране на ученически и младежки дейности.

Младежки Общински Парламент е доброволно сдружение на лица, от които не по-малко от 70 на сто са на възраст от 14 до 29 години включително. Непълнолетни лица могат да членуват с изричното писмено съгласие на техните родители и настойници. В състава на Младежки Общински Парламент могат да участват и хора над 29-годишна възраст, подпомагащи дейността на Младежки Общински Парламент и приемащи  устава му. Всеки желаещ да стане член на Младежки Общински Парламент подава молба до Управителния съвет. Приемът на бъдещите членове се гласува на Общо събрание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...