Акценти
Начало / Общество / Младежи ще могат да пътуват безплатно с влак в Европа

Младежи ще могат да пътуват безплатно с влак в Европа

Около 15 000 души на 18-годишна възраст ще имат възможност да пътуват безплатно с влак в Европа  между 9 юли и 30 септември 2018 г. Идеята е на Европейското младежко събитие, която беше подкрепена от депутатите в ЕП. Кандидатстването за безплатните билети започва от 13 часа българско време на 12 юни до 13 часа българско време на 26 юни. По-късно през годината ще бъде организирано второ набиране на заявки.

На първия етап билети ще могат да получат тези, които ще бъдат на 18-годишна възраст на 1 юли 2018 г. Участниците в схемата ще могат да пътуват в рамките на 30 дни до най-много четири страни от ЕС.

Пътуването ще бъде главно с влак, но в някои случаи и с автобус и ферибот. В ограничени случаи ще бъде възможно и пътуване със самолет (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони).

Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ – например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи.

Повече информация може да бъде открита онлайн на специална страница на Европейския младежки портал, а отговори на въпроси можете да откриете тук.

Парламентът вярва, че инициативата ще позволи на младите хора да се запознаят с културното разнообразие на Европа и да се сближат със свои връстници от други части на континента. Това би допринесло за утвърждаването на общите европейски ценности.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...