Акценти
Начало / Общество / Младежи от институции ще се обучават за дърводелци в социално предприятие

Младежи от институции ще се обучават за дърводелци в социално предприятие

Девет младежи, напускащи институции ще имат възможност да придобият умения в дървообработването и ще получат шансза постоянна трудова заетост в социално предприятие, което е създадено по съвместен проект на Община Пордим и Център „Отворена врата” – Плевен. В рамките на 14 месеца младежите ще овладяват дърводелския занаят и ще изработват съоръжения за оборудване на детски площадки и паркове. Предвидено е да бъдат изработени съоръжения за шест парка, четири училища и два музея в община Пордим, стана ясно днес по време на информационния ден за представяне на направеното по проекта.

Практическото обучение на младежите ще се проведе в дърводелски цех, който ще бъде настанен в сградата на бившето основно училище в село Згалево. Община Пордим вече е сключила договор за ремонт на страта сграда, който трябва да приключи до края на месец септември. Сключен е и договор с фирма, която ще достави необходимите материали и консумативи за дейността на цеха. Трима експерти, назначени по проекта, ще огледат парковете и детските площадки в Пордим и село Згалево, за да определят какво точно е нужно да бъде изработено в дърводелския цех.

На всеки два месеца ръководителите и координаторите на проекта ще отчитат свършеното до момента, беше подчертано по време на информационния ден, който е втори в рамките на проекта. До приключването му са предвидени общо седем такива информационни дни.

Проектът „Социално предприятие – форма на подобряване социалния статус на младежи напускащи институции” се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС и е на стойност 295 685 лв.

Създаденото социално предприятие от една страна ще осигури обучение, развитие на умения и заетост на младежи в неравностойно положение, а в същото време ще запълни нишата от услуги за малки населени места, което е принос за местната общност. Проектът ще допринесе и за спестяване на социални разходи от държавата, подпомагайки хората към активно поведение на пазара на труда.

На снимката: Участниците във втория информационен ден бяха запознати с направеното до момента по проекта

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...