Акценти
Начало / Общество / Младежи “задомиха” птици с къщички

Младежи “задомиха” птици с къщички

30 къщички за птици монтираха на четири ключови места доброволци и членове на плевенското сдружение “Младежки европейски инициативи”. След предварително съгласуване с Община Плевен и с Областната администрация и получаване на необходимите разрешителни, новите домове за пернатите бяха поставени в парк Кайлъка, Скобелевия парк около Панорамата, в Градската градина и парка около къщата-музей “Цар Освободител Александър Втори”, обясни председателят на сдружението Йордан Христов.

Дейността по изработването и монтирането на къщички за птици е част от инициативата на младежите за развитие на доброволчеството в България, която се осъществява с подкрепата на европейската младежка програма. Събитията в Плевен са под наслов “Мисия Доброволец”. Сдружението инициира три дейности –поставяне на къщички за птици, предвидено е засаждане на дръвчета, а във връзка със Световния ден за борба със СПИН членовете на сдружението ще раздават презервативи.

”Нашите доброволци сами изработиха всички къщички с материали, закупени със средствата, отпуснати за тази цел по програмата. Всички много активно се включиха с сглобяването на къщичките, боядисахме ги, украсихме ги и смятам, че направихме едни много красиви птичи домове”, поясни Йордан Христов.

Доброволците са споделили, че ще продължават да се интересуват от поставените от тях домове за пернати и ще следят дали са заселени и от кого.

От сдружение “Младежки европейски инициативи” имат и още една идея, която подготвят за реализиране – да обиколят всички училища и да запознаят учениците с възможностите по европейските програми, с доброволчеството и неговата мисия, както и с формите и начините, по които всеки може да се ангажира да направи нещо добро. Но за целта първо трябва да се проведат срещи в Регионалния инспекторат по образованието, за да се получи разрешение от тях за тази дейност. Обиколката по учебните заведения може да стартира евентуално след зимната ваканция, каза още Йордан Христов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...