Акценти
Начало / Култура / Млада диригентка с дебют на плевенска сцена

Млада диригентка с дебют на плевенска сцена

26-годишната Инна Диловска, която през миналата година завърши успешно Музикалната академия в София, ще направи дебют на родната плевенска сцена. Тя ще застане на диригентския пулт пред Плевенска филхармония за един концелт с участието на виртуозния пианист Иван Дончев.

От доста години насам не е имало дебют на млад плевенски диригент пред плевенска публика и затова вълнението ми е много голямо, споделя Инна Диловска.

В програмата на концерта, който ще се състои на 2 ноември, от 19 часа, зала „Ката Попова”, са включени творби от Моцарт, Бетовен и Менделсон. Ще прозвучат  Увертюра „Дон Жуан“ – Моцарт, Концерт за пиано и оркестър №1 (g moll) – Менделсон, Симфония №5 – Бетовен.

Инна Диловска е родена през 1991 г. в гр. Плевен. От ранна детска възраст изучава пиано и солфеж, пее и в детски хор „Звънка“ с диригент Иванка Делийска (Ivanka Deliyska). През 2002 г. е приета в НУИ „Панайот Пипков” гр. Плевен със специалност пиано в класа на Елеонора Карамишева. Посещава майсторски класове при изтъкнати педагози, сред които проф. Ростислав Йовчев, проф. Атанас Куртев, Мария Принц. Носител е на Трета награда и на Специалната награда на фондация „Проф. Люба Енчева” от Национален конкурс „Светослав Обретенов” 2008 г. През 2010 г. печели Специалната награда за композиция на проф. Мариана Булева  от Общоучилищен конкурс 50 години НУИ „Панайот Пипков”.Завършва средното си образование с отличен успех, след което е приета в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Своя дебют като диригент прави през 2013 г. с Академичния симфоничен оркестър към НМА. През 2015 г. е гост-диригент на Дамски салонен оркестър – гр. Катовице (Полша) в юбилеен концерт на Лятна Академия на изкуствата – Созопол. По време на обучението си Инна Диловска осъществява около 15 концертни програми с АСО.

През юли 2016 г. взима участие в майсторски клас по хорово дирижиране с преподаватели доц. Крикор Четинян и Кръстин Настев в гр. Пловдив.

Своята магистърска степен по Оперно-симфонично дирижиране завършва с отличие през 2016 в класа на проф. Пламен Джуров и гл.ас.д-р Георги Патриков. Понастоящем Инна Диловска е редовен докторант по дирижиране в НМА.

Пианистът Иван Дончев  е възпитаник на Националното училище за музика и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров“, ученик на Юлия Ненова. Завършва магистратура в Консерваториятa „Санта Чечилия” в Рим и специализира при световноизвестния пианист Алдо Чиколини, от когото получава стипендия и с когото формира клавирно дуо.

Дончев е носител на 19 награди от клавирни конкурси, от които 12 – първи. В България е лауреат на конкурсите „Светослав Обретенов“, M.A.G.I.C. и „A.Copland” във Варна, а на международната сцена се отличава на конкурсите “Карл Филч“ в Сибиу, Румъния, EMCY в Дъблин, Citta di Stresa, Gran prize Ecomusic в Монополи, Seiler в Палермо, „Giuseppe Terracciano”, „Sergio Fiorentino” и „Societa Umanitaria” в Милано, Италияivan-donchev

Носител е на специалната награда на Шопеновото общество в Дармщад и на отличие за най-добър студент в Италия. Започва международната си концертна дейност на 16 години с дебют в залата „Гащайг“ в Мюнхен. От тогава изнася редовно концерти в България, Италия, Русия, Франция, Англия, Ирландия, Германия, Румъния, САЩ, Япония, Южна Корея. Свири като солист на реномирани симфонични оркестри. Работи с именити диригенти като Алберт Швайцер, Антон Шабуров, Хидеаки Хирай, Стефано Тразимени, Йордан Дафов, Григор Паликаров, Джузепе Ланцета, Иван Кожухаров, Ил Ку Лий, Луиджи Ди Фронзо и др. Последният му компакт диск получава пет звезди от британското списание „Musical Opinion”. Негови изпълнения са излъчени от Radio France, Rai 3, БНР, Радио „Класика“ и др. Репертоарът му е изключително обширен и обхваща всички стилове и епохи от Бах до съвременната музика. Прави световна премиера на концерта за пиано и оркестър на Вито Палумбо, който в последствие му го посвещава. Иван Дончев преподава пиано в Музикалната Академия „Пренесте“ в Рим и е гост професор на курсовете по докторат в град Асколи. Води редовно майсторски класове в България, Италия, Англия, Япония, Южна Корея. Често е канен като член на жури на международни конкурси (през 2013 е председател на римския “Премио Академия“), а негови студенти са лауреати с множество спечелени награди.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...