Начало / Общество / Митрополит Йгнатий отслужи света литургия в храма „Св. Николай”

Митрополит Йгнатий отслужи света литургия в храма „Св. Николай”

Плевенският митрополит Игнатий отслужи тази сутрин Света божествена литургия в църквата „Св. Николай” по повод храмовия празник. Митрополит Игнатий благослови присъстващите и се помоли за здраве и благоденствие на плевенчани.

Службата в този ден в храма винаги е много вълнуваща. Допълнително за нейното въздействие допринася и чудесната акустика, осигурена от 462 глинени гърнета, поставени в стените, сводовете и арките при градежа на църквата.

В чест на светеца Николай Мираклийски, в плевенския храм, носещ неговото името, на Никулден се раздава курбан за здраве. Той е осигурен от църковното настоятелство. Много граждани носят в църквата за освещаване рибни курбани, които са нарекли за здраве и спасение от беди.

Храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” е единственият паметник от Възраждането с национално значение в Плевен. В него са работили едни от най-изявените иконописци и дорворезбари от онова време. Иконостасът в храма е изработен от майстор Петър и двама чираци от Тревненската школа. Дърворезбата на иконостаса, владишкият трон и амвонът са изработени през периода 1843-1845 г.
По-голяма част от иконите са дело на дело на брата на Захари Зограф – Димитър. 68 от иконите са изографисани от него, а останалите са рисувани от представители на самоковската школа.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...