Начало / Култура / Митрополит Игнатий на храмовия празник на „Св. Троица“:  Молитвено желая на всички Свети дух да ни напътства в живота (снимки)

Митрополит Игнатий на храмовия празник на „Св. Троица“:  Молитвено желая на всички Свети дух да ни напътства в живота (снимки)

Нека  Господ ни изпрати Светих Дух да ни посети и напътства в живота – това пожела на миряните Негово преосвещенство Митрополит Игнатий по време на Светата литургия в храма „Света Троица” в Плевен, който днес има храмов празник.

От рано сутринта в храма се стичаха хора, които искаха да се поклонят и помолят за големия християнски празник Петдесетница, който прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-я ден след Възкресението.

IMG_3157митрополит игнатий!!!

На този ден в храмовете вечерната служба и утринното богослужение се съединяват (след Света литургия се извършва вечерня). Митрополит Игнатий и свещениците от храма „Св. Троица”  четоха специални коленопреклонни молитви, след което хвърлиха осветена орехова  шума като символ на вихъра на Светия Дух.  Отнесете клонките в домовете си , за да бъдат те благословени, каза дядо Игнатий, който преди това припомни явяването на Светия дух пред вярващите във вид на огнени езици и ги дарил с божествени дарове. По думите на апостол Павел  даровете на Духа са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание. Под влиянието на Светия Дух апостолите започнали да прославят величието на Бога на най-различни езици. Така те били просветлени и готови да тръгнат по света и да проповядват християнството на други народи.

Тогава апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, в която прославил величието на Иисус Христос и поканил присъстващите да се покаят. В този ден повече от три хиляди души приели християнската вяра и създали първата християнска общност. Затова Петдесятница са приема за рождението на християнската църква.

IMG_3180курбан света троица

По повод храмовия празник на „Св. Троица” беше раздаден курбан, който преди това свещеник от храма освети. Десетки миряни получиха от агнешката чорба курбан и топла питка.

Те имаха възможност да купят и излязлата преди дни от печат Летописна книга на храма и осветени тениски. Средствата, събрани от продажбата им, са за подкрепа на каузата „Да запазим вярата си” на сдружение „Справедливост”, която събира средства за ремонт и реставрация на храма.

IMG_3177книга и тениски-дарение

 

IMG_3108петдесетница

IMG_3110петдесетница

IMG_3124петдесетница

IMG_3143петдесятница

IMG_3155петдесетница

IMG_3168петдесетница

IMG_3172петдесетница

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...