Акценти
Начало / Политика / Митинг-протест в Плевен срещу спирането на АЕЦ Белене

Митинг-протест в Плевен срещу спирането на АЕЦ Белене

Веднага след Великденските празници в Плевен ще бъде организиран митинг-протест срещу спирането на проекта Белене, съобщи днес на пресконференция кметът на Белене Петър Дулев. Организатор отново е граждански комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?”, който организира митинг в Белене и протест на пътя София – Русе до село Българене.  На митинга в Плевен ще бъдат поканени да участват кметовете на всички 11 общини в Плевенска област, а също кметовете от съседните области – Велико Търново и Ловеч, откъдето се включваха специалисти в досегашните дейности по изграждането на АЕЦ Белене, поясни Дулев.

Той съобщи още, че се обмисля идеята протестите да стигнат до София, където ще се проведе митинг шествие в подкрепа на изграждането на Втора атомна централа.  Там ще бъдат поканени да участват представители на всички политически партии, народни представители, включително и министър-председателя. „Включването в протестните действия, организирани от гражданското движение, ще бъдат своеобразен тест за нашите политици и народни представители не само от Плевенски регион. Всеки, който не издържи този тест, смятам, че няма място в едно бъдещо управление на страната ни”, категорично заяви Петър Дулев.

„За съжаление петима от плевенските народни представители, включително председателят на Народното събрание, се провалиха на първия тест по гражданска отговорност, когато гласуваха в Парламента за спирането на проекта „Белене”. Сега им даваме шанс да се реабилитират”, допълни Любомир Петков, председател на Общинския съвет на БСП в Плевен. Той информира, че до края на седмицата в Плевен ще започне подписка в подкрепа за провеждане на референдум за АЕЦ Белене. Пунктове ще има в централната градска част и в кварталите. По повод коментарите, че с тази подписка БСП цели да втвърди левия електорат, Любомир Петков заяви, че „не е проблем на БСП, че застава зад общонационални каузи, а е проблем на онези политически сили, които застават срещу национални каузи”.

Депутът Румен Петков, който също участва в пресконференцията, допълни, че са изпратили предложение до ръководството на БСП и до парламентарната група на Коалиция за България за организиране на срещи със синдикатите и работодателските организации веднага след Великденските празници, за да чуят тяхното становище по проблема. Предложението включва също среща с извънпарламентарните партии. Петков подчерта още, че е особено важен разговор с НДСВ, заради участието им в двете правителства, които рестартираха проекта Белене и го доведоха до напреднала фаза.Той не отхвърли възможността за разговори с ДПС, най-малко поради същата причина, заради която ще се търси среща с НДСВ. Румен Петков дори допусна възможността, при добре проведени разговори с ДПС, да чуят друга оценка за качеството на проекта и неговата перспектива.

На снимката: Петър Дулев – кмет на Белене, Васил Антонов – областен председател на БСП, Румен Петков – депутат, Любомир Петков – председател на общинския съвет на БСП в Плевен (от ляво-надясно)

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...