Акценти
Начало / Култура / „Мис Златна царевица” ще избират в Кнежа

„Мис Златна царевица” ще избират в Кнежа

царевица

Ясен е регламентът за осмото издание на Фестивала на царевицата, който ще се проведе на 2 и 3 октомври в Кнежа, информира за ИнфоПлевен Искра Цанкова.

Фестивалът има за цел да съхрани и популяризира регионалните фолклорни български традиции – песен, танц, носия, кухня. Той дава възможност да се представят фолклорни и съвременни любителски певчески и танцови групи, състави и ансамбли в художествена конкурсна програма. Организатори на събитието са Община Кнежа и НЧ ”Борба1896”- гр. Кнежа. За първи път като акцент в проявата ще се проведе Конкурс за красота „Мис Златна царевица“ с водещ Драгомир Драганов и с участието на Формация „Елика“ – Пловдив и Михаела Филева. До 12 септември 2014 г. желаещите да участват във фестивала трябва да изпратят заявки за участие до НЧ „Борба 1896”. До 20 септември 2014 г. на базата на извършена селекция и потвърдено участие организаторът изготвя и предоставя на участниците подробна фестивална програма, указваща деня на участие, часа и реда на изпълненията.

Фестивалната програма е организирана в три модула. Първият модул е конкурсна програма за любителски певчески и танцови групи, в която могат да участват танцови и вокални състави и индивидуални изпълнители в две възрастови групи:

– Младежи – 14 – 20 год.

– Възрастни – 20 –  50 год.

Участниците в конкурсната програма се състезават в четири направления, като във всяко от тях е учредена по една голяма награда:

– Конкурс за  фолклорна песен /автентичен или обработен фолклор/;

– Конкурс за забавна песен;

– Конкурс за хора и постановъчни танци;

– Конкурс за съвременен танц.

ястие царевица

Конкурсните изпълнения ще се проведат на 02 октомври, сряда, на закрита сцена в НЧ „Бобра1896” с професионално озвучаване и осветление. Оценяват се от компетентно професионално жури. Общата продължителност на изпълненията в първо и второ направление  може да бъде до 15 минути,  включваща две изпълнения – групови или индивидуални  по избор на жанра.

В трето и четвърто направление се допускат до две изпълнения на характерни хора и съвременен танц в рамките на 10 минути и едно изпълнение на постановъчен танц до 10 минути.

Журито има право да не връчи някоя от наградите, както и да поощри участници с парична премия. Всеки колектив получава диплом за участие и статуетка, запазен знак на фестивала.

В модул 2 фестивалната програма е без конкурсен характер. Тя ще се проведе на 3 октомври, петък, на открито в Лесопарк „Гергана“. Участниците представят програма по избор – сценично изпълнение до 20 минути, изложение, изложение-базар на  занаятчийски и кулинарни произведения, демонстрационно готвене.

Модул 3 включва Конкурс за красота „Мис Златна царевица“. В него се допускат до участие момичета от 14 до 25 години. Необходими материали за селекция: снимка в цял ръст с висока резолюция, кратка автобиография и интереси, мерки.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...