Акценти
Начало / Култура / Мирен протест в Плевен заяви „С Европа, но никога срещу Русия”

Мирен протест в Плевен заяви „С Европа, но никога срещу Русия”

протест БСП

Младежкото обединение в БСП, Общинските съвети на БСП в област Плевен, коалиционни партньори, неправителствени организации, симпатизанти и съмишленици на БСП днес организираха мирен протест в Плевен под наслов „С Европа, но никога срещу Русия! Санкциите не спасяват живот! Искаме мир, а не война!”. Протестът се проведе на символично за плевенчани място – костницата в Скобелевия парк, където се пазят кости на загиналите руски и украински войни, участвали в Освобождението на Плевен. Близо 200 човека се събраха, за да подкрепят мирния протест.  Те приеха декларация, в която изразяват „своето  силно безпокойство  от ескалирането на военния конфликт в Украйна”. Тя беше прочетена от председателя на Младежката организация на БСП в Плевен Стефан Бурджев.

„Ние, представителите на левите политически формации, още веднъж категорично потвърждаваме позицията си, че войната в Украйна може да бъде предотвратена само на масата на преговорите. Опитите за военно и силово решаване на проблема ще доведат  до още повече жертви, до фатално разрастване на военните действия и до ново разделение на Европа”, се казва в декларацията.

В документа се заявява още „несъгласието България да се превърне в територия, на която се разполагат чужди военни части и техника за евентуални военни действия”.

„Ако искаме България да остане място на мира и разбирателството, призоваваме всички национално отговорни политически партии и структури на гражданското общество твърдо да заявяват своята категорична позиция за мир и прекратяване на войната в Източна Украйна. Европа може и трябва да гради своята безопасност заедно с Русия, а не против нея”, пише още в декларацията, с която се настоява за отмяна на санкциите срещу русия. Приелите я  заявяват още, че в името на „мира и демокрацията национален дълг на българите е да помагат на страдащото украинско население”.

„Ние, гражданите на героичния Плевен се обявяваме  против разполагането на тежко въоръжение на територията на Република България!

Ние няма да предадем паметта на знайните и незнайни герои, дарили живота си за освобождението на нашия град, роден край и Родина, затова настояваме българското правителство да отстоява позиция за прекратяване на санкциите срещу Русия!”, завършва документът, който е изпратен до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя  и до парламентарно представените партии.

БСП протест

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...