Начало / Икономика / Министър Танева: Ембаргото засегна най-много производителите на череши

Министър Танева: Ембаргото засегна най-много производителите на череши

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Възможността лично да поставят въпросите си пред министърът на земеделието и храните и нейният екип привлече земеделски производители и животновъди от Област Плевен и Ловеч  в Гулянци и Кнежа. Инициативата бе на народния представител от ГЕРБ Владсилав Николов. С готовност за съдействие на земеделските производители на срещата присъстваха още Николай Маринов – директор ГД „Земеделие и регионална политика” и областният управител на Плевен Ралица Добрева.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Най-честите питания бяха свързани с директните плащания. Министър Танева каза, че идната седмица се очаква да се вземе решение дали и с колко да бъде удължен срокът за кандидатстване по тазгодишната кампания за директни плащания. В писма до браншовите организации са представени 3 предложения, като са посочени предимствата и недостатъците на всяко едно от тях.

Министърът на земеделието и храните отдели специално внимание на зеленчукопроизводителите и животновъдите. „Няма индикации ембагото върху вноса на хранителни стоки от ЕС да се отмени”, каза министърът на земеделието и храните.  Танева посочи, че до този момент щетите от ембаргото върху сектор земеделие се оценяват на 11-12 млн. евро. По думите й преките загуби от доставки на български продукти на руския пазар са по-малки. „В контекста на общия европейски пазар обаче ембаргото генерира излишъци на съответния продукт, като те се пласират на всички възможни пазари. Най-отворен е този на страните членки, сред които и България. Това допълнително утежни въпроса с падането на млечните квоти и трайната тенденция вече 14 месеца за спад в цената на млякото”, обясни министър Десислава Танева.

Тя обясни, че от миналата  седмица функционира обсерватория за анализ на стратегии на млечния сектор и има слабо покачване в цената от 3 евроцента на литър. Мерките, които взема ЕС, е тази продукция да се реализира на пазара на трети страни .

„По отношение на плодовете и зеленчуците най-засегнати в България са производителите на череши, тъй като 75% от производството до преди ембаргото са изнасяни за Русия. Това естествено доведе до спад в цените”, каза министър Десислава Танева. Тя уточни, че „ЕС, за да подкрепи агросектора, предложи няколко схеми за подкрепа на производителите на плодове за бране на зелено. За съжаление по тях усвоените средства са едва 300 000 евро. Заявеният първоначален интерес беше за 1 млн. евро.” Министър Танева каза още, че се обмисля възможността да се получи по-висока ставка за млякото от националния бюджет, тъй като ситуацията е много тежка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...