Начало / Общество / Министър Радев: Местна власт, Пожарна и полиция са се справили много бързо със сложната ситуация

Министър Радев: Местна власт, Пожарна и полиция са се справили много бързо със сложната ситуация

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и комисар Никола Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ дадоха много добра оценка на действията на местната власт, Пожарната и Полицията в Плевен при справяне със сложната ситуация след вчерашната буря. Министър Радев и комисар Николов се срещнаха днес следобед с кмета Георг Спартански и областния управител Мирослав Петров, за да обсъдят положението в Плевен и Гривица, където има десетки къщи, засегнати от стихията.

„Най-важното е, че няма жертви и пострадали. Добре е, че са профилактирали и от две години насам се орязват дърветата”, подчерта вътрешният министър, след като огледа пораженията в Градската градина в Плевен. Той препоръча кметовете навсякъде да отделят пари и да правят такава профилактична сеч.  „Там, където все още не е направено,  ето какво е станало”, посочи пораженията министър Радев в градския парк на Плевен.

Веднага след огледа в Плевен министър Радев замина за Гривица, за да се запознае с пораженията там.

„Ще докладвам на премиера какво сме видели в Плевен и Гривица, и дали имат нужда хората от някакви средства. Добре е хората да внимават за собствените си сгради. Тези, които са държавна или общинска собственост, отговорността е на държавата. Собствениците на всички частни имоти, трябва да започнат да мислят за застраховки. Този проблем е навсякъде в страната. Затова нека хората се застраховат, това ще облекчи всички”, акцентира Валентин Радев.

Що се отнася до помощта, която се отпуска от фонда за подпомагане при бедствия и аварии, вътрешният министър каза, че трябва да се държи сметка на факта, че все още сме в средата на годината и във фонда трябва да има достатъчно резерв до края на годината. В момента Плевен няма нужда от помощ, ще се справят със собствени сили, допълни още Валентин Радев, след като е получил уверение от кмета Спартански, че ще се справят със ситуацията.

На въпрос дали е можело да се избегне бедствието с въздействие върху облаците комисар Никола  Николов каза, че през целия ден са били в контакт с Агенцията за борба с градушките, откъдето са следили хода на суперклетката, причинила бедствието. Изстреляни са над 170 ракети преди суперклетката да достигне до Плевен.

Комисар Николов изказа специална похвала на пожарникарите, които цяла нощ са работили и са реагирали на 245 сигнала. През нощта са отстранили 45 паднали дървета, отводнили са три мазета. От сутринта са отстранили още 20 дървета. Той също отчете добрия резултат от извършената профилактична сеч в Плевен. Това е и смисълът на новия Закон за защита при бедствия и аварии – да се реагира преди, а не след бедствието, подчерта комисар Николов.

От своя страна вътрешният министър похвали полицаите, които не са допуснали нито едно мародерство.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...