Акценти
Начало / На фокус / Министър Младен Маринов откри в Плевен Националния конкурс „Пътен полицай на годината -2019”

Министър Младен Маринов откри в Плевен Националния конкурс „Пътен полицай на годината -2019”

Пътният  полицай е този, който при всеки инцидент е пръв на място, предприема първите действия, от които до голяма степен зависят последствията от настъпилото пътно-транспортно произшествие. Именно затова те трябва да са подготвени  и да могат да реагират  адекватно във всяка ситуация, включително с оказване на първа долекарска помощ. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов при откриването на 27-то издание на националния конкурс „Пътен полицай на годината”, домакин на който днес е Плевен.

„На този турнир всяка година пътни полицаи от цялата страна се събират, за да покажат в едно спортно съревнование и да убедят гражданите в техния професионализъм, отзивчивост и готовност да помагат във всяка една ситуация. В условията на  това състезание ще може да се направи проверка на подготвеността, която съм убеден, че е на изключително високо ниво”, подчерта министър Маринов.

Той отбеляза, че сигурността по пътищата е сериозен проблем и от Министерството гледат  с необходимата сериозност на него. Младен Маринов изказа благодарност към Държавна агенция „Безопасност на движението по потъщита”, която макар и създадена от скоро, навлиза сериозно в организацията на всички институции, които имат ангажимент към пътната безопасност, така че да станат по-ефективни в превенцията на пътни инциденти. Вътрешният министър отбеляза, че през миналата 2018 г. има намаление на загиналите на пътя, но според него темповете, с който този показател намалява, са ниски. Затова се оъбрна с молба и към гражданите да имат „самодисциплина и отговорност не само към себе си , а и към останалите участници в движението”.

Гости  на откриването на националния конкурс бяха зам.областният управител д-р Красимир Трифонов, и.д.кмет Милен Яков, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, зам.-министъра на транспорта Ангел Попов, зам.-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението” – Анжелина Тотева, представители на службите „Пътна полиция” на Република Гърция и Република Румъния, и други.

С приветствието си  към състезателите зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов постави акцент върху превенцията  на пътните произшествия, като целта на  законодателството, на държавните институции, включително и на неправителствените организации е запазването на човешкия живот.Той изрази уважението си към работата на пътните полицаи, защото от нейното високо качество зависи положителната промяна в статистиката на пътно-транспортните произшествия.

Специален авиационен поздрав по повод официалното откриване на националния конкурс отправиха от ВВУБ“Георги Бенковски“- Долна Митрополия. Самолет Пилатус прелетя над площад „Възраждане“ и изпълни атрактивни фигури. Жестът е знак на съпричастност към проблемите на пътната безопасност в страната.

В днешното състезание младши автоконтрольори се състезават в дисциплините – теоретичен изпит по специализирана подготовка, стрелба  с пистолет, оказване на долекарска помощ на пострадали при пътни инциденти, майсторско управление на мотоциклет и автомобил. Участват общо 64 състезатели разпределени в 29 отбора мъже от всичките областни дирекции в страната  и шест жени от пет областни дирекции.

В близост до Община Плевен са разположени открити приемни на Главна дирекция „Национална полиция” и Областна дирекция на МВР – Плевен, Академията на министерството на вътрешните работи, Държавна агенция”Безопасност на движението по пътищата”, БЧК и СБА. На всеки от щандовете за  превенция може да бъде получена полезна информация за дейността на организацията, консултация по различни въпроси за безопасността и контрола на движението по пътищата,  има забавни образователни игри, демонстрации и показване на долекарска помощ и демонстрация на алкоочила, излъчва се също документален филм за историята на националния конкурс. Желаещите могат да проверят за невръчени и неплатени глоби по ЗДП, а по време на състезанието могат да бъдат връчени и невръчени електронни фишове.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...