Акценти
Начало / Общество / Министър Каракачанов към военнослужещите от 36-ия контингент: Убеден съм, че със знанията и уменията си ще изпълните своята мисия с чест и достойнство

Министър Каракачанов към военнослужещите от 36-ия контингент: Убеден съм, че със знанията и уменията си ще изпълните своята мисия с чест и достойнство

Като кадрови военнослужещи от Българската армия вие имате необходимата подготовка, за да изпълните тази мисия. Убеден съм, че знанията и уменията, които сте получили допълнително в Единния център за подготовка, ще ви позволят да изпълните своята мисия с чест и достойнство и да се върнете отново с вдигнато чело като български воини, изпълнили отговорно своя дълг. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към военнослужещите от 36-ия контингент на въоръжените сили, които до броени дни ще се включат в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Тържественият ритуал по официалното изпращане на контингента се проведе днес, 22 юни, пред Параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец” в гр. Плевен.

По традиция министър Каракачанов подари на 36-ия контингент икона на Св. Георги Победоносец и пожела на военнослужещите здраве и късмет и да се завърнат всички на родна земя при своите близки след успешно изпълнена мисия.

Тридесет и шестият български военен контингент включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. В състава му са включени до 160 военнослужещи от Сухопътните войски и 68-ма бригада „Специални сили“. По време на мисията те ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар, както и с обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Националният командир на контингента полковник Веселин Василев от Съвместното командване на силите има опит от три мисии в Афганистан – през 2009 г., 2013 г. и 2015 г., както и от участие в операцията по стабилизиране и възстановяване на Ирак през 2004 г. и 2006 г. Командир на ротата за охрана е майор Велин Кехайов от военно формирование 42 800 – Плевен, който също има опит от предишно участие в операцията на НАТО в Афганистан през 2011 г. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Недялко Киров от военно формирование 52 340.

Сертификацията на 36-тия контингент за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан се проведе от 19 до 21 юни в Единния център за начална подготовка в гр. Плевен. Ротата за охрана на летище Кандахар проведе тактико-специално учение на тема „Организиране на охрана, работа на контролно-пропускателен пункт и патрулиране в международна база”, по време на което формированието получи оценка „боеготов“.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов поздрави военнослужещите от името на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. „Ние, вашите командири и началници, сме убедени във вашия успех, защото знаем каква е подготовката ви за участие в тази мисия“, посочи той и изрази увереност, че през следващите месеци военнослужещите от 36-ия контингент ще изявят своя професионализъм и воински качества и ще изпълнят отлично задачите си. Той връчи сертификат за участие в мисията на командира на 36-ия контингент полковник Веселин Василев, който изрази увереност, че военнослужещите ще изпълнят достойно поставените задачи и ще защитят отличните атестати на командването.

На ритуала по официалното изпращане на 36-ия контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ присъстваха също командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, представители на общинския съвет в гр. Плевен, много граждани.

По време на церемонията бойното знаме на контингента беше осветено от свещеници от Плевенската епархия, които отслужиха и молебен за здравето на личния състав.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...