Акценти
Начало / Общество / Министър Димитър Греков: България произвежда най-качественият и чист мед

Министър Димитър Греков: България произвежда най-качественият и чист мед

DSCN6113

През последните години се наблюдава тенденция за намаляване на пчелите като кошери в България, заяви на пресконференция в Плевен днес министърът на земеделието проф. Димитър Греков. И добави, че за миналата 2013 г. процентът е 0, 34, а през предишните години – 12%. В момента в България се отглеждат 530 000 кошера от около 4-6 хиляди пчелари. В последната година намаляват пчеларите, които гледат до 9 кошера, но се увеличава броят на отглеждащите над 150 кошера, което говори, че този отрасъл на животновъдството се превръща в бизнес, коментира министърът. „Колкото и да е скромен този бизнес, той определя визията на България като страна, която произвежда най-качественият и чист мед”, заяви още той. И добави, че по тази причина от Китай искат да внасят български мед, за да го използват в детските храни. Китай е страната, която изнася най-много мед и желанието им да внасят български мед, говори недвусмислено за качеството на българския натурален продукт, изтъкна Греков.

„В новата програма, която ще стартира от юни месец 2014 г, но най-вероятно първите мерки ще са през август и септември, по схемата „де минимис” сумите са завишени от 7 500 евро на 15 хил. евро за тригодишен период. Това не са малко средства и могат да се използват за развитието на бизнеса”, информира министър Греков. Новата програма в момента се работи. До края на седмицата ще излезе първият й вариант, който  ще бъде изпратен за одобрение в Брюксел.

Министърът на земеделието и храните беше в Плевен, за да открие днес 12-ото Международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2014″.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...