Акценти
Начало / Образование / Министърът на образованието идва в Плевен за първата копка на Факултета по фармация

Министърът на образованието идва в Плевен за първата копка на Факултета по фармация

факултет по фармация

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова идва в Плевен за първата копка на Факултета по фармация към Медицинския университет (МУ) в Плевен, информират от пресцентъра на висшето училище. Официалният старт на изграждането на новия учебен корпус ще дадат образователният министър и ректорът на МУ проф. Славчо Томов на 17 юни в 11 часа – на спортната площадка на МУ.

Официални гости на събитието ще бъдат още доц. Мария Фъртунова, директор на Дирекция „Висше образование” към МОН и член на Съвета на настоятелите на университета от квотата на министерството; проф. Иван Черноземски, директор на Международната изследователска фондация „Хасуми” и също член на настоятелството; Илиян Йончев, областен управител на област Плевен; проф. Димитър Стойков, кмет на Община Плевен, членовете на ръководството на МУ – Плевен. Ще присъстват преподаватели и студенти.

След проведена процедура по Закона за обществените поръчки фирмата изпълнител, която спечели реализирането на проекта, е ДЗЗД „Стройфарм 2014” консорциум със срок на изпълнение 6 месеца.

Ръководството на висшето училище избра новата локация за изграждане на учебния корпус на Факултета по фармация след породилата се обществена реакция на гражданите от ул. „Москва”, както и въз основа на експертното мнение на Камарата и Съюза на архитектите в България. Предвид съществуващото застрояване в университетския комплекс, като единствено и най-подходящо място за ситуиране на новата сграда се открои площта на спортната площадка, разположена в северозападната част по протежение на бул. „Христо Ботев”.

Факултет по фармация

На 5 февруари 2014 г. на заседание на Министерски съвет бе прието постановление №19 за отпускане на финансиране в размер на близо 500 млн. лв. за реализиране на проекти и програми на местните власти и министерства. Финансирането се разпределя по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Програмата представлява нов механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти и програми на конкурентен принцип с цел предоставяне на възможност за активно участие на местните власти.

Към Министерството на образованието и науката бе насочен ресурс в размер на 15,7 млн. лв. за реализиране на проекти и програми на държавни висши училища по региони. Медицински университет – Плевен получи финансови средства на стойност 3,8 млн. лв. за реализиране на проекта „Изграждане на нов учебен корпус за разкриване на Факултет по фармация”.

От 11.30 ч във фоайето на Телекомуникационния център на МУ – Плевен ще се проведе брифинг за журналисти.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...