Акценти
Начало / Общество / Милен Дулев, кмет на Белене: Ще инвестираме в потенциала на младите за разкриване на нови работни места

Милен Дулев, кмет на Белене: Ще инвестираме в потенциала на младите за разкриване на нови работни места

Нов цех ще разкрие над 100 работни места през следващата година в Белене. Това сподели пред ИнфоПлевен кметът на крайдунавския град Милен Дулев. Там ще работят първоначално 20 души, като идеята е до края на 2016 година техният брой да достигне над 120. Цехът за трансформатори се реализира съвместно с италианска фирма, като на този етап се изграждат довършителните работи. Той е на ниво обучение на персонал и до края на месеца се очакват да пристигнат машините от Италия, за да започне същинската дейност.

„На този етап в общината няма потенциал за други работни места за младите и именно затова ще се наблегне на земеделието. Това ще стане чрез инвестиране в потенциала на младите чрез насочването им към програмите за земеделие, които могат да създадат работни места”, така коментира Милен Дулев въпроса как ще върне младите хора в града. Той сподели още, че се работи в посока за развитие на туризма в Белене, чрез улеснения достъп до Втори обект на остров Персин, който е бил концлагер преди години. „Ще бъде изработена стратегия за развитието на туризма в Белене, тъй като това е единственото място, където среща си дават археология, екотуризъм, поклонничество към католицизма и история”, обясни още кметът на крайдунавския град. Възможности за екотуризъм има в Природен парк „Персина”, а за любителите на археологията – в античната митница на Мизия – „Димум”, която се намира в рамките на града. Поклонничество към католицизма, свързан с блажен Евгений Босилков, също може да привлече туристи в Белене. Не на последно място е бившият концлагер, за който идеята е да се превърне в мемориал, напомнящ за дните на репресираните в него. Припомняме, че само от месец юни, когато официално бе разрешен достъпът до мястото, към днешна дата над 500 души от различни държави вече посетиха Втори обект на затвора.

Относно финансовото състояние на Общината Дулев коментира, че около 361 000 лева са официалните неразплатени фактури за краткосрочни задължения на Община Белене. Основната задача, която стои пред местната администрация в момента, е завършването на Водния цикъл, който малко изостава към днешна дата. Съоръженията трябва да бъдат завършени в срок до 31 декември и именно затова се работи интензивно по приключването на обекта. Проектът е на стойност близо 2 млн., но се очаква неговото завършване, за да се разбере дали ще се наложат финансови корекции. В момента се реализира и втори етап от проекта за изграждането на канализацията в Белене, който включва  улиците „Филип Станиславов”, „Опълченска”, „Митническа” и „Шипка”. Заедно с проектите, които вече са в процес на реализация, текат и подготвителните дейности на много нови проекти по Трансгранично сътрудничество с Румъния, уточни Милен Дулев.

„Към момента не се виждат перспективи от местния бюджет за ремонт на пътната инфраструктура в Белене, но ще търсим европейско финансиране за ремонтиране на улиците в града”, бе коментарът на кмета на крайдунавския град по повод уличната мрежа. „Това е програма за целия мандат 2015-19 година и основните усилия ще бъдат насочени към улиците в града и селата”, категоричен бе Милен Дулев.

Кметът на Белене сподели още, че утре в Общината ще встъпи в длъжност нов зам.-кмет и това е Малина Ешекова.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...