Начало / Култура / Мечкарско хоро разлюля Гиген (снимки)

Мечкарско хоро разлюля Гиген (снимки)

От незапомнени времена в с. Гиген празнуват Ивановден на 20 януари (по стар стил). И тази година гигенчани не изневериха на традицията и от рани зори отвориха портите си на този ден, за да влязат така наречените „Мечкари“ да прогонят злите сили и годината да започне на чисто.
В края на своя обход “Мечкарите” посетиха Кметството, където бяха посрещнати с пита и дарове.


След това настъпи най-колоритния момент от празника – надиграването на групите на площада. Стотици жители и гости на Гиген и общината се стекоха в центъра на селото, за да тропнат Мечкарско хоро заедно с “Мечкарите”. Гости на Гиген бяха Лъчезар Яков – кмет на община Гулянци, Джейлян Демирев – хореограф и ръководител на фолклорен клуб „Северняците” – Плевен, обичаният кларнетист Филип Симеонов – Феката.
Кметът на Гиген Красимир Първанов откри надиграването и пожела на групите успешно представяне и да продължат все така ревностно да пазят традициите и да ги предават на поколенията, защото това ще запази духа и уникалния облик на селото. Кметът на общината Лъчезар Яков изрази радостта си, че е част от този самобитен празник и пожела здраве и благоденствие на всички.


Всяка от 10-те групи се представи с три танца – Мечкарско хоро, Ръченица и Ситно влашко хоро. Участниците в надиграването бяха оценени от жури по няколко критерия: костюми, танцови умения и общо представяне. Тази година журито беше особено затруднено и освен почетното първо място, присъди две награди за второ и две за трето място, както и поощрителна награда на групата с най-младите участници. Наградния фонд за празника осигуриха Община Гулянци, Кметство Гиген и спонсори.
Честването на Ивановден в Гиген е уникално за България със самите групи „Мечкари” и задължителните персонажи – двама „старци” и две „булки”, както и с автентичните костюми, с които са облечени те – народни носии, маски на лицата и ръчно изработен накит върху главите на булките, наречен курбулец. Характерно за с. Гиген е и Мечкарското хоро в ритъм 5-8 с втори удължен такт, под чиито звуци танцуват маскираните и което дава името на обичая.

Въпреки промените във времената и нравите, празникът в село Гиген се радва на особена почит и популярност. Доказателство, че има кой да продължи традицията са все по-младите участници. Невръстни момчета се пременят в мечкарски костюми, тропат в ритъма на Мечкарското хоро и с трепет чакат момента, когато самите те ще поведат група. Тази година особена радост за всички бяха най-малките „Мечкари” – Светослав Антонов на 10 месеца, Даниел Шополов, който в този ден навърши 1 година и Калоян Русев на 4 години.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...