Акценти
Начало / Икономика / Месец ще е необходим за ремонта на авариралия мост в Червен бряг

Месец ще е необходим за ремонта на авариралия мост в Червен бряг

От три седмици до месец ще е срокът, необходим за извършване на ремонт на авариралия мост при село Горник в община Червен бряг. Днес проблемът влиза за спешно обсъждане в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да бъдат отпуснати средства за спешния ремонт. По експертни разчети за укрепване на моста са необходими 985 хил. лева. Това съобщи на пресконференция днес областният управител Мирослав Петров. Ремонтните дейности ще могат да започнат след провеждане на процедура за избор на изпълнител. Областния Мирослав Петров и депутатът Пламен Тачев, който също взе участие в пресконференцията, гарантираха, че ще съдействат процедурата да се проведе във възможно най-кратък срок, за да не се бави повече ремонта, ако бъдат отпуснати необходимите средства. Лично съм се ангажирал да съдействам това да се случи, подчерта Тачев.

Всичко това ще бъде обяснено днес на хората, които ще участват в заявения протест в Червен бряг във връзка с проблема със затворения мост, който създава сериозни неудобства, каза Мирослав Петров.

Областният управител обясни, че авариралият мост е общински и в случая държавата се намесва заради спешността на случая. По думите му проблемът с авариралото мостово съоръжение не е резултат от неглижиране във времето, а е породен от прекомерното натоварване след затварянето на моста при село Чомаковци. При определянето на обходния маршрут въпросното съоръжение е поело и тежкотоварния трафик, което е довело до компрометирането му, обясни областният управител, който уточни, че обходният маршрут е предложен от Община Червен бряг и одобрен от АПИ.

На въпрос защо не е поставен понтонен мост, който да поеме трафика, Мирослав Петров предаде обясненията на военните, че това е краткосрочен вариант, който изисква по-сложна логистика от тяхна страна, а за изграждането на подходи към него ще се изразходват близо 1/3 от необходимите средства за ремонт на авариралия мост. Областният управител допълни, че, при бърза намеса от страна на общинското ръководство в Червен бряг, проблемът е можело да бъде решен за този близо месец и половина.

На пресконференцията беше подчертано, че след ремонта на моста при село Горник ще трябва да се вземат категорични мерки за ограничаване на движението на превозни средства над 5 тона.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...