Акценти
Начало / Здравеопазване / Месец на ендометриозата в ДКЦ и МБАЛ „Авис Медика”

Месец на ендометриозата в ДКЦ и МБАЛ „Авис Медика”

През март месец ДКЦ и МБАЛ „Авис Медика“ организират Месец на ендометриозата – безплатни прегледи при Д-р Богданова и Д-р Славов. Пациентите трябва  да са с доказана ендометриоза – тоест оперирани и с продължаващи оплаквания. Желателно е да носят епикризите.

Започва трета фаза на проучването в 100 изследователски центъра в САЩ и Европа. Протоколът на проучването е одобрен от FDA-USA и Изпълнителната агения по лекарствата – България. Имаме честа нашият екип от МБАЛ „Авис Медика“ – Плевен, да е един от центровете по проучването, което вече стартира.

При въпроси относно протокола или желание за включване, моля свържете се с главния изследовател – Д-р Славов – 0888 707 450. Имайте предвид, че броят на участниците е ограничен.

Очаквайте интервю с д-р Николай Славов

Ендометриозата е хормонално зависимо гинекологично заболяване, което се характеризира с наличие на ендометриална тъкан /маточна лигавица / извън маточната кухина – най-често в рамките на малкия таз: яйчници, маточни тръби, перитонеума на малкия таз, тъканите между задна влагалищна и предна ректална стена; сравнително рядко в по-горните етажи на коремната кухина. Екзотични локализации – в белия дроб, носоглътката, мозъчните обвивки. С нарастване честотата на цезаровото сечение в последните десетилетия, все по-често се среща ендометриоза в оперативния цикатрикс на коремната стена.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...