Акценти
Начало / Култура / Мери Начева и Александър Кипров дадоха силно начало на джаз феста в Плевен

Мери Начева и Александър Кипров дадоха силно начало на джаз феста в Плевен

джаз фест

Певицата Мери Начева и композиторът и пианист Александър Кипров зарадваха с концерт почитателите на джаза в Плевен. Музикалната среща се състоя в Художествена галерия „Илия Бешков”. Нито проливният дъжд, който се изля над града преди началото на концерта, нито застъпването му с друго културно събитие – закриването на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”, попречиха на меломаните да съпреживеят празника за сетивата. Специалната атмосфера на галерията приюти в своето артистично пространство различни хора с една обща любов – джаза.

джаз фест

Събитието откри джаз певицата Доротея Люцканова. Тя припомни, че мини джаз фестът в града е по проекта „Джаз в галерията” на фондация „Диря”, който спечели одобрение на Втората конкурсна сесия за съфинансиране на проекти от Третия раздел на Културния календар на Община Плевен. Два концерта и една джем дискусия ще осмислят събитието. „Надявам се, че това ще е първата стъпка към един ежегоден джаз фест, който в бъдеще ще се превърне в международна джаз сцена. Защо не?”, сподели Люцканова. Тя представи и музикалните биографии на двамата изпълнители.

джаз фест

С инструментални парчета Александър Кипров откри събитието и въведе в необятния свят на музиката. Мери Начева добави характерния си глас към инструменталната магия и най-известните джаз произведения оживяха с прекрасни аранжименти.

Тази вечер джаз фестът продължава с концерт на певиците Доротея Люцканова и Гена Люцканова и музикантите Александър Йорданов – барабани, Лука Тодоров – пиано, Роман Хаджийски – тромпет, и Златко Стефанов – бас китара. Срещата с публиката отново ще е в ХГ „Илия Бешков” от 20 часа. Информационен сайт ИнфоПлевен е медиен партньор на събитието.

джаз фест

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...