Акценти
Начало / Икономика / Меморандум за бъдещо сътрудничество с китайския град Ланджоу е подписал плевенският кмет

Меморандум за бъдещо сътрудничество с китайския град Ланджоу е подписал плевенският кмет

Кметът проф. Димитър Стойков показа подписания меморандум с кетайския град Ланджоу

Плевенска делегация в състав – кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, зам.-председателят на Общинския съвет – Петя Василева, и директорът на дирекция „Икономическо развитие”  – Цецка Овчарова е участвала в Международна среща на ръководители на местни власти на Китай и страни от Централна и Източна Европа На форума България е представена освен от община  Плевен и от общините  София, Перник и Пловдид.

Работата на форума беше много натоварена, като българската делегация е имала организирани и допълнителни срещи от българския посланик Георги Пейчинов, стана ясно днес на редовен брифинг на кмета проф. Димитър Сойков.  Българските представители са провели три допълнителни срещи – в Китайската банка за развитие, на която са получили разяснение за възможностите за кандидатстване с проекти за финансиране; в голяма строителна компания, която изпълнява проекти в цял свят и е проявила интерес да участва в големи проекти в България и конкретно за нашата община и третата среща е била с кмета на китайския град Ланджоу.  „На тази среща подписахме  меморандум, който е декларация на намерение за бъдещо сътрудничество в областта на икономиката и културата”, обясни кметът проф. Стойков.  В резултат на този меморандум през есента – месец септември или октомври,  делегация на Община Плевен и община  Перник ще получи покана за конкретна бизнес среща в Китай. Идеята е тогава да бъдат представени вече готови проекти с възможност за съвместно финансиране, обасни проф. СТойков.

Друг конкретен резултат от посещението в Китай е откриването на българско представителство в Шанхай. Предстои да организираме среща на плевенския бизнес с председателя на Българо-китайската бизнес камара, който да разясни изискванията за икономически контакти с Китай, съобщи още проф. Стойков.

По негова преценка реално сътрудничество с Китай Община Плевен може да очаква в областта на селското стопанство, винопроизводството , а също и в областта на високите технологии. Проф. Стойков увери, че можем да разчитаме на пълно съдействие от страна на българския посланик в Китай и на търговския ни представител там, включително и на съдействие от държавата за представяне на проекти, които да бъдат съвместно реализирани и съфинансирани от Китай. По време на посещението  плевенският кмет е бил приятно изненадан от проявения интерес от китайците към завод „Илинден”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...