Акценти
Начало / Икономика / Между 45 и 50 процента са завирени язовирите на „Напоителни системи“ в Плевенско

Между 45 и 50 процента са завирени язовирите на „Напоителни системи“ в Плевенско

язовир

„Напоителни системи” клон Среден Дунав гр. Плевен стопанисва 13 язовира в региона, които се ползват за водоподаване, за напояване и за промишлени цели. Към момента те са с между 45 и 50 процента завирен обем,  поради това че падналите валежи през есенно-зимния период са недостатъчни. Това каза за infopleven.com Ваня Дочева, главен инженер на дружеството.

Инж. Дочева уточни, че няма язовири за напояване с критично състояние на водните обеми, като очакванията са от валежи през пролетта да бъдат акумулирани достатъчни обеми водни маси, за да бъде осигурен напоителният сезон.
На територията на Плевенска област дружеството водообезпечава 180 000 дка земеделски земи. До края на март ще стане ясно колко от тези декари ще се напояват, когато стопаните ще започнат сключването на договори за тази услуга, обясни инж. Дочева.

Цената на водата за напояване  ще е същата като миналогодишната –  0.24 лв/кубичен метър. Тя е определена със заповед на  земеделския министър.

От инж. Дочева научихме още, че техническото състояние на стопанисваните от тях съоръжения за напояване – язовири и напоителни канали е добро.

Няма посегателства върху съоръженията, стените на язовирите са в добро състояние, както и изпускателните им съоръжения.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...