Акценти
Начало / Образование / Междуучилищният център в Плевен отбеляза с песни и танци своя 40-годишен юбилей

Междуучилищният център в Плевен отбеляза с песни и танци своя 40-годишен юбилей

Сред пълен двор с гости отпразнува днес своята 40-та годишнина Междуучилищният център за трудово-политехническо обучение в Плевен. Честванията започнаха още по обяд с демонстрация на различни умения от деца от пети до 12-ти клас в павилиони. В следобедните часове бе и същинската част на тържеството, което премина под знака на множество приветствия, музика и танци. Началникът на Регионалният инспекторат по образованието в Плевен Албена Тотева, редица директори на плевенски училища, представители на центрове от други градове, бивши и настоящи преподаватели бяха само част от гостите на празника. Специален гост на мероприятието бе Уве Хофе, изпълнителен директор на Занаятчийската камара Франкфурт на Одер, Германия, който не скри радостта си от съвместната работа с Центъра и в своето приветствие изказа надеждата си и за бъдеща толкава успешна съвместна дейност.

От своя страна директорът на Междуучилищния център Боян Миразчийски припомни неговата история. Той разказа как на 19 октомври през 1973 година с решение на Окръжния народен съвет в Плевен се утвърждава изграждането на Междуучилищния център, първоначално към Техникума по механоелектротехника, а по-късно Центърът се обособява и като самостоятелно учебно заведение.  Основна задача на Междуучилищния център е организирането на производственото обучение на учениците от гимназиите. Тогава в Центъра се създават 15 производствени направления и започва обучението на първите 2145 ученици от 9 до 11 клас, разпределени в 128 групи. Шест години по-късно се разкриват и четирите филиала за организирането на трудовото обучение на учениците от 4 до 8 клас. Така броят на обучаваните ученици там надхвърля 10 000, а учителите са над 100.

„Днес всичко това е само история, но история, която повече от всякога може да ни даде отговор на многото въпроси, които си задаваме. Ето затова трябва да я помним и не само, а да я ползваме за поука, за развитие и за добро на всички хора”, каза още в своето приветствие Боян Миразчийски. „Промените, които настъпиха в производствените процеси през последните години, промениха и нашата насоченост, както и специалностите, които се изучават”, допълни още той. Към днешна дата в Центъра се обучават 1860 ученици, разпределени в 144 групи. 1716 са учениците от 5 до 8 клас и 147 тези от 9 до 12 клас, които се обучават по професиите „Малък и среден бизнес”, „Готвач” и „Фризьор”, сподели Миразчийски.

„Поздравявам най-искрено екипа на Центъра за юбилея от основаването му – 40 години, години на работа и стремеж към по-добри професионални подготовка и ориентиране на подрастващите. 40 години на насочване към даровете на науката, да отвориш пред тях необятното поле на творческото търсене, да им дадеш криле, години, отлетели като миг във времето на забързаните и модерни технологии”, каза в своето приветствие Албена Тотева, началник на РИО – Плевен.

Следваща Предишна
Междуучилищен център
Боян Миразчийски
Албена Тотева

Междуучилищен център
Междуучилищен център
Междуучилищен център

Междуучилищен център
Междуучилищен център
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...