Акценти
Начало / Любопитно / Международният ден на фаровете се отбелязва днес
Фарът на Шабла. Снимка: интернет

Международният ден на фаровете се отбелязва днес

18 август по света се отбелязва като Международен ден на морските фарове. Отбелязва се за първи път в Шотландия през 1994 г. 19 години по-късно над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

Морските фарове и навигационни знаци по българското Черноморие са под грижата на българската държава от 14 август 1909 г. Съоръженията от север на юг са общо 25.

Най-старият фар на родния черноморски бряг е Шабленският. Осмоъгълната  му кула се извисява на 32 метра височина. Светлината на фара просветва три пъти на всеки 25 секунди. Вижда се от 17 морски мили. Историците предполагат, че навигационно съоръжение на този бряг е функционирало още през Римската епоха. Шабленският фар е построен между 1756 г. и 1786 г. Кулата, която по време на Кримската война многократно е събаряна и градена наново, е възстановена по проект на френски инженер през 1856 г., когато светва и фарът.

Освен светлинен и звуков сигнал, някои фарове предават и радио сигнал (радиофарове). Морските фарове се използват за сигнализация за опасни области от сушата, скали на неочаквани места, както и за безопасно навлизане на кораби в пристанищата. С напредъка на навигационната техника, фаровете остават на заден план, в момента работещите фарове по света не привишават 1500 и те служат основно за туристическа атракция.

Един от известните фарове в историята е Александрийският фар, построен на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет. Латинското име на острова е навлязло в много европейски езици като нарицателно за морски фар.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...