Акценти
Начало / Общество / Международен ученически конкурс търси снимка на тема „Най-големият Дунавски маскарад“

Международен ученически конкурс търси снимка на тема „Най-големият Дунавски маскарад“

SAM_6077-река Дунав

12-ото издание на Международен конкурс за ученици „Danube Art Master” започна, информират от Регионален инспекторат по образованието – Плевен. Конкурсът „Danube Art Master” е една амбициозна надпревара, която обединява деца и младежи от 14 държави в Дунавския регион. От 2004 година насам разнообразието от творби, които се конкурират в състезанието, са отражение на богатството и красотата на Дунавския басейн. И тази година всички ученици и образователни организации са поканени да участват в традиционния конкурс, посветен на река Дунав, и да създадат произведение на тема „Най-големият Дунавски маскарад“, ползвайки речни материали.

Предизвикателството „Danube Art Master 2015“ е за всички на възраст между 6 и 19 години. Те трябва да сътворят „екологична” творба, вдъхновена от величествената река Дунав, нейните притоци и обитатели. Конкурсът се провежда под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа (GWP CEE). Целта на състезанието е младите творци да направят посещение на брега на река Дунав или на нейн приток, намиращ се в непосредствена близост до населеното място, в което живеят. Състезанието има и за цел да мотивира децата и младежите към конкретни действия и стъпки, които всеки един от тях би могъл да предприеме за опазване на реките, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие.

И тази година състезанието е част от международното честване на Денят на Дунав – 29 юни. Конкурсът ще се проведе на два етапа: национален и международен. Националният победител ще представи България в международната надпревара за приза „Danube Art Master 2015“. Авторът на най-добрата творба сред националните победители от 14-те Дунавски страни, участнички в конкурса, ще бъде коронясан за „Danube Art Master“ на 2015 година. За участие в конкурса е необходимо да се направете цветна снимка на творбата с филмова или цифрова камера. Снимката се изпраща на пощенски адрес: 1000 София, ул. „Георги Сава Раковски“ 108, ет.4, ст. 419, за Научно – технически съюз по водно дело в България, [email protected] или направо на e-mail адреса на Сдружение „Глобално партньорство по водите – България“: [email protected]. Изискването за минимален формат на принтираните снимки е 15х20 см върху гланцова или матирана хартия. Минималният размер на дигиталните снимки е 1 MB, а формата им – JPEG. Срокът за изпращане на творбите е 20 юли, като важи пощенското клеймо. Авторът на най-добрата творба ще се състезава в надпреварата за международната титла „Danube Art Master”. Участието може да бъде както индивидуално, така и отборно. Комисия от жури взема крайното решение за победителя в конкурса . Отличените творби ще бъдат избрани и победителите ще бъдат обявени в края на месец юли, като организаторите ще се свържат с тях на посочения за контакт адрес, телефон или електронна поща. Резултатите ще бъдат оповестени и на уеб сайт : www.stuwa.org.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...