Акценти
Начало / Здравеопазване / Международен научен форум за приложението на съвременните инженерни технологии в медицината ще се проведе в Плевен

Международен научен форум за приложението на съвременните инженерни технологии в медицината ще се проведе в Плевен

Медицински университет – Плевен ще бъде домакин на първия онлайн научен форум за приложението на съвременните инженерни технологии в медицинатаSEBA’2020. Форумът се организира  съвместно с Института по електроника (ИЕ) „Акад. Емил Джаков” към Българската академия на науките. Това е първото общо научно събитие между двете институции, които сключиха Рамково споразумение за сътрудничество през м. юни тази година.

Уебинарът SEBA’2020 ще се проведе на 11 ноември и ще насочи вниманието на специалистите към основните аспекти на физиката и химията и тяхното приложение при обработката на повърхности, интерфейси и тънки филми. Заедно с това семинарът ще акцентира и върху утилитарния смисъл на науката – т. е. освен умозрителна, науката е практична и цели реализиране на конкретната цел – подобряване здравето и качеството на човешкия живот.

Водеща роля в организирането на уебинара имат проф. д-р Славчо Томов, д.м.н., Ректор на МУ-Плевен, чл. кор. проф. д-р Григор Горчев, д.м.н., Директор на Научноизследователския Институт към МУ-Плевен и проф. дфн Петър Петров, Директор на ИЕ-БАН. Събитието се осъществява със съдействието и подкрепата на Регионалния академичен център в Плевен. Поради извънредната епидемична обстановка и с цел ограничаване на разпространението на коронавирус, форумът ще се осъществи онлайн. За целта ще се използват възможностите на Телекомуникационния ендоскопски център на МУ-Плевен за осъществяване на телемост с Института по електроника към БАН.

Събитието ще премине под наслов: Engineering with a Medical Perspective: Future Begins Today. Научните панели на уебинара са: Биоинженерство и основни приложения; Нови материали и техники за биомедицински приложения; Приложение на съвременните инженерни технологии в медицината.

Целта на уебинара е да представи най-новите научни изследвания и постижения както в областта на инженерните (електронни и лазерни) методи, така и в сферата на био- и нанотехнологиите и тяхното приложение в тъканното инженерство, за различни ортопедични приложения и зъбни импланти. Идеята на организаторите е да се задълбочи разбирането и да се насърчи интересът към интердисциплинарните научни изследвания в тематичното поле на регенеративната медицина. Тя комбинира познания от областта на биологията, медицината и физиката с цел възстановяване, поддържане и/или повишаване на функцията на тъканите и органите в човешкото тяло.

Във форума ще вземат участие водещи учени от европейското и световно научно пространство. Сред тях са проф. А. Алмейда от ТУ-Лисабон, Португалия, проф. Руи Вилар, Технически университет на Лисабон, Португалия, проф. Иван Петров, Университета на Илинойс, САЩ, проф. дфн П. Петров, ИЕ-БАН, проф. Миран Мозетич, Изследователски институт „Йозеф Стефан“, Любляна, Словения, чл. кор. проф. д-р Григор Горчев, д.м.н., проф. д-р Славчо Томов, д.м.н., проф. дфн Вера Маринова, ИОМТ-БАН.

В рамките на събитието Регионалният академичен център – Плевен организира гостуване на изложбата „150 години Българска академия на науките”. Изложбата е разположена във фоайето на Телекомуникационния център на МУ-Плевен и ще остане там до  15 ноември.

Линк за присъединяване към събитието:

https://bbb.mu-pleven.bg/b/teo-663-239

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...