Акценти
Начало / Любопитно / Международен ден на правото да знам

Международен ден на правото да знам

Днес е Международния ден на правото да знам. На 28 септември 2002 бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията на конференция, проведена от ПДИ в София. ПДИ е сред основателите и активен член на Мрежата оттогава. Бе решено денят на създаването на Мрежата да се отбелязва, за да се популяризира значението на правото да се знае и ползата от свободния достъп до информация за гражданското общество, за доброто управление, за бизнеса.

За тези години глобалното движение за свобода на информацията се разви, постигнати бяха редица успехи, а Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво.

Денят на правото да знам е кулминация в кампаниите на много неправителствени организации по света за прозрачно, отчетно и отворено управление. Палитрата от събития, които застъпниците за свобода на информацията по света организират за 28 септември е голяма – семинари, конференции, концерти, театрални представления и концерти на открито, паради и футболни мачове. Прави се равносметка, дават се оценки, публикуват се доклади. Връчват се награди. Заснемат се видео клипове, композира се музика.

Отбелязван от десетки организации и активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. През октомври 2015 UNESCO обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...