Акценти
Начало / Любопитно / Международен ден на морските фарове
Фарът на Шабла. Снимка: интернет

Международен ден на морските фарове

18 август по света се отбелязва като Международен ден на морските фарове. Отбелязва се за първи път в Шотландия през 1994 г. 19 години по-късно над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

Съоръженията с форма на кула обозначават морските пътища с помощта на силна светлина. Фаровете се използват за сигнализация за опасни области от сушата, скали на неочаквани места, както и за безопасно навлизане на кораби в пристанищата. С напредъка на навигационната техника фаровете остават на заден план, като в момента работещите фарове по света са не повече от 1500 и представляват основно туристическа атракция.

Най-старият фар на родния черноморски бряг е Шабленският. Осмоъгълната  му кула се извисява на 32 метра височина. Светлината на фара просветва три пъти на всеки 25 секунди. Вижда се от 17 морски мили. Историците предполагат, че навигационно съоръжение на този бряг е функционирало още през Римската епоха.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...