Начало / Любопитно / Международен ден на мира

Международен ден на мира

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Международния ден на мира, провъзгласен от Общото събрание на ООН. През 2001 г. всички 191 страни – членки на ООН приемат този ден като празник на глобалното прекратяване на огъня и насилието.

Общото събрание на ООН за първи път обявява честването на Международен ден на мира през 1981 г. по инициатива на Коста Рика. До 2002 г. той се чества в деня, в който започва работата на годишната сесия на Общото събрание на ООН – обикновено третия вторник на септември. На 7 септември 2001 г. Общото събрание на ООН единодушно приема Резолюция 55/282, призоваваща към ежегодното честване на 21 септември като ден на мира и ден без военни действия. След първото честване на 21 септември през 2002 г. все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден.

Всяка година на 21 септември в централата на ООН в Ню Йорк генералният секретар и председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност заедно с “мирните ООН-посланици” участват в специална церемония, включваща биенето на Камбаната на мира. Камбана е направена от монети от 60 различни държави. Всяка година в 10 ч. сутринта Генералният секретар на ООН държи реч пред Камбаната преди да я удари. Следва минута мълчание. В 15 ч. сесията на Общото събрание на ООН започва с едноминутно мълчание по случай Деня на мира.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...